Hertengewei

Vanaf deze tijd tot april werpen de edelherten hun gewei af. Een nieuw gewei wordt in een paar maanden opgebouwd door toevoer via vele bloedkanaaltjes in de huid die om het gewei zit. Als het gewei volgroeid is, sterft de huid af en veegt het hert de restanten weg door het gewei langs takken of boomstammen te vegen. Het is heel bijzonder dat zo'n beendergestel van tien tot 12 kilo in zo korte tijd kan worden opgezet. Het is niet zo dat er ieder jaar een stang bij komt, wel nemen die met de jaren toe.

Bladblazer

Een bladblazer is slecht voor het bodemleven dat in de bovenste laag van de grond leeft. Los daarvan is het ook een milieuvervuiler: 1 uur werken met een bladblazer brengt net zoveel ongezonde stoffen in de lucht als een autotocht van 1.700 kilometer.

Megastal

Varkensfokkerij De Knorhof (Br) met indertijd 20.000 varkens, kwam in 2017 in de publiciteit toen alle dieren tijdens een stalbrand op erbarmelijke wijze omkwamen. De eigenaar wil nu de megastal herbouwen, ditmaal tot een nog grotere met 26.000 dieren. Maar liefst 41.000 mensen tekenden een petitie en er waren diverse demonstraties, bedoeld om deze dierenfabriek een halt toe te roepen. De gemeente Buren weigerde toestemming te verlenen voor de bouw. Helaas kan de eigenaar nog bezwaar indienen maar al dan geen goedkeuring hangt niet af van het aantal dieren maar van een milieuvergunning inzake geureffecten en geurbeperkende maatregelen.

Ekster

De Ekster is het enige niet-zoogdier dat zichzelf herkent in een spiegel. Zijn herseninhoud komt overeen met die van een olifant en apen. (Frans de Waal, bioloog spec. diergedrag)

Inktvis

De gewone Inktvis heeft een brein met acht hulpbreinen die afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren. Wie tegenwoordig de wereld beziet zal vast niet anders verzuchten dan was dat bij de mensheid ook maar zo.

Vroege bloei Hazelaar

In een van de dagbladen stond gisteren 3 januari 2023 de stelling: maakt u zich wel of niet zorgen om de hoge temperatuur in de winter. 67% van de .... deelnemers reageerde met "ja". Ook Arnold van Vliet (NatureToday) liet via de media weten dat het niet goed, zelfs wat zorgelijk was voor de natuur dat de temperatuur zo hoog was en driekwart van de hazelaars in Limburg al in bloei stonden. Ook in mijn eigen dorp, een stuk hogerop in het land, bloeit de Hazelaar. Deze foto maakte ik vandaag. Van Vliet: Al rondom kerst waren de eerst bloeiende stuiken te zien waarmee 2022 een van de vroegste hazelaarjaren ooit is. Maar is dit nu zo werkelijk zo bijzonder?

Weeronline.nl: December 2021 eindigde met een een oudjaarsdag waarop het regionaal 15 graden werd. Zulke hoge temperaturen zijn eind december uniek! Weer.nl: Met een gemiddelde temperatuur van 5,3 graden tegen 3,6 normaal is ook de wintermaand januari dit jaar veel zachter dan gebruikelijk verlopen. In mijn eigen boekje met waarnemingen lees ik het volgende" 2015 was het warmste jaar ooit: nooit was de winter zo zacht als dit jaar, gemiddeld 8,2 graden. En ach, hoe kunnen we spreken van winter, die is nog geen 14 dagen oud. Wie weet ligt er over 14 dagen wel een pak sneeuw of een laag ijs op het water. De Hazelaar is een windbloeier, die moet de bevruchting niet hebben van insecten want die zijn er niet. De vrouwelijke bloeiwijze wordt bestoven als de mannelijke katjes hun stuifmeel loslaten.

Vuurwerk


Bij het afsteken van vuurwerk komen allerlei ongewenste stoffen als kleine deeltjes in de lucht. Het inademen ervan is schadelijk voor je gezondheid en de stoffen belanden ook nog eens in het milieu. Tijdens het vuurwerk ontstaat er in de steden een fijnstofconcentratie die ongeveer 33 keer zo hoog is als normaal. Mensen met longproblemen kunnen niet eens naar buiten. In illegaal vuurwerk kunnen ook verboden stoffen zitten. Niet alleen mensen ondervinden schade van het vuurwerk. In het vuurwerk zit ook koper in een hoge concentratie; het is giftig voor het waterleven. 90% van het fijnstof daalt neer op de bodem. Het tast vissen, insecten en vogels aan. Er komt ook heel veel CO² vrij. Er is eens uitgerekend hoeveel de Verenigde Staten van Amerika gezamenlijk uitstoten: 60.000 ton CO², dat komt overeen met wat 12.000 auto's per jaar uitstoten. En wat te denken van het enorme lawaai. Het veroorzaakt chaos bij vogels en wild dat op de vlucht slaat, verwond raakt of zelfs sterft door stress. Eekhoorns, vleermuizen, egels e.d. worden uit hun winterslaap gehaald en verliezen nodeloos veel energie, reeën rennen zich te pletter, groepen wild worden uiteen gejaagd en uilen durven niet meer te jagen. Vogels geraken door al dat fijnstof gedesoriënteerd en blijven dagen onrustig Zou het afsteken van vuurwerk niet gewoon moeten worden verboden?

Kerstbomen

Gemiddeld staan er in de Nederlandse huizen in totaal 9.000.000 kerstbomen die na de feestdagen afgedankt worden.