Natuurdagboek


Natuurdagboek 2008            Natuurdagboek 2009

 

31 december 2007
Vannacht gaan er vele tonnen CO2 en chemisch afval de lucht in plus een weekhoeveelheid fijnstof. Dan nog eens 6 miljoen kilogrammen afval...
Ter waarde van zo'n 60 miljoen euro.....
De milieuvervuiling is in deze nacht de ergste van het hele jaar.
En als we alles verknald hebben, beginnen we gewoon  weer met een schone lei.

28 december 2007
Vanaf vandaag mag er vuurwerk worden afgestoken. Drie dagen lang.
Vuurwerk mag niet harder klinken dan 153 decibel. De pijngrens in onze mensenoren ligt bij 120 decibel....
Je vraagt je af wat vuurwerk bij dieren veroorzaakt. Let tijdens de jaarwisseling eens op de ganzen. Die lijken in deze nacht volkomen gedesoriënteerd door de lucht te vliegen. Het valt mij elk jaar weer op!

27 december 2007
Na twee kerstdagen was er weer behoefte de lucht in de longen te verversen en de benen flink te gebruiken. Op deze grauwe, grijze dag viel er buiten niet veel te bespeuren. Vocht omringde de wereld om mij heen.
Omdat 21 december de kortste dag van het jaar is, zou je denken dat de dagen nu alweer wat gaan lengen.  Dat is ook zo, maar helaas merken we daar 's ochtends nog niets van. Dat gebeurt pas in januari. De dagen lengen momenteel "aan de verkeerde kant", de zon gaat wat later onder.

25 december 2007      KERSTMIS

Aan wie met velen is: fijne kerstdagen toegewenst.
Voor wie deze dagen alleen doorbrengt (en er misschien wel een hekel aan heeft): lees een fijn boek en ga daarna lekker naar buiten, laat het seizoen op u inwerken en weet: over een week begint weer een nieuw jaar!

22 december 2007

Koning Winter heeft op indrukwekkende wijze zijn entree gemaakt. Aanvriezende mist zorgde voor spectaculaire natuur. Geen sneeuwvlokken maar ijsnaaldjes versieren de takken van bomen en struiken. Het is prachtig om te zien; in het album "Winter" heb ik een paar close-ups gezet. 
Nu vandaag - hoe heerlijk - eindelijk de zon weer eens scheen, zag de Posbank bij Rheden er sprookjesachtig uit. Een tafereel waar je je maar moeilijk los van kon maken. Wat jammer dat na vandaag dit moois weer voorbij is!

21 december 2007

Nu het al een week echt wintert, komen er steeds meer klanten naar ons vogelrestaurant. De tuintafel is rijkelijk voorzien van allerhande geschikt voer. Ongekookte havermout voor de roodborst, insectenvoer voor de kleinsnaveligen, rozijnen voor de merel. En natuurlijk dagelijks gestampte pinda's! Je moet er eens een op een prikker zetten en vervolgens aansteken, dan zie je hoeveel olie ze bevatten.  In de laatste twee dagen hebben ook de zwartkop en de spreeuw zich weer gemeld. De zwarte mees is ook volop te zien. Heerlijk om zo dicht bij het bos te wonen.

19 december 2007
Bij de huidige droge vorst hebben vogels grote behoefte aan water. Je kunt  ijsblokjes verpulveren om de vogels hierin tegemoet te komen. Zelf heb ik op een verhoging een wijde, betonnen drinkschaal staan die ik in de vroege ochtend vul met kokend water. Na een paar tellen al is het water zover afgekoeld dat het rustig gedronken kan worden. Omdat de temperatuur overdag maar net boven 0 graden is, blijft het water lang vloeibaar. In de middag herhaal ik de procedure. Ongelooflijk wat dit een vogels trekt! Er moet wel een stuk gaas over de drinkschaal om baden te voorkomen. Daardoor zouden hun veren vast vriezen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

18 december 2007

Zowaar waren er zwijnen te zien in het bosgebied Hagenau.
December is de paartijd van de meeste wilde zwijnen. Normaliter wordt de jacht op deze dieren eind december gesloten. In de provincie Gelderland mag, vanwege het veronderstelde surplus,  nu gejaagd worden tot 15 maart. Ook in 2005 en 2006 werd de jachtperiode met een maand verlengd.
En dan te bedenken dat de eerste jonge zwijntjes soms al in januari en februari geboren worden. Zwanger of niet, bejaagd zullen ze worden, dood zullen ze!

17 december 2007

Mijn verwachting klopte: er zijn weer ijsveren te zien in het beukenbos. Veel vocht in het oude, rottende hout en daarbij temperaturen van net onder 0 graden geven de garantie voor het optreden van dit prachtige natuurverschijnsel. De uitstromende rottingsgassen bevriezen.
Het verbaast mij telkens weer dat maar zo weinig mensen oog hebben voor die witte ijsharen, ijsveren of hoe ze ook genoemd mogen worden. Deze is net een bol wol die in de war is geraakt. Prachtig gewoon!

16 december 2007

Een net uitgegraven holletje in de zandbodem van het bos. Wie dit gemaakt heeft, is flink bezig geweest, er ligt een heleboel geel zand. Een nader onderzoek laat overal oppervlakkige streepjes zien: sporen van een staartje. Hier moet dus een bosmuis zijn of haar winteronderkomen hebben gegraven. Je zou er eigenlijk een paar uur willen blijven zitten om te zien hoe de bosmuis naar buiten komt.......
Deze muisjes met hun grote oren, glanzende oogjes en kastanjebruine velletjes zijn de leukste om te zien.

14 december 2007
Rustige, mooie en winterse dag. In het bos zijn overal spechten de boomtakken aan het bekloppen, op zoek naar prooi. Ik probeer al een tijdje er een te fotograferen maar het wil maar niet lukken. Zodra spechten in de gaten hebben dat je ze gelokaliseerd hebt, verdwijnen ze achter de stam. Daar sta je dan weer voor joker met je toestel in de aanslag. Deze vogels houden niet van pottenkijkers!

13 december 2007

Overal langs de oevers van de IJssel wemelt het van vogels: onnoemelijk veel grauwe ganzen, meeuwen, en ook nijlganzen scharrelen in en bij het water van de ondergelopen uiterwaarden. Tussen Doesburg en Giesbeek zijn veel plekken waar je dit allemaal goed kunt waarnemen. En horen, want ganzen zijn bijna altijd met elkaar in gesprek. Vooral wanneer ze op de wieken gaan is het een kabaal van jewelste en als er een nieuwe groep komt aanvliegen, worden ze luidkeels verwelkomd door degenen die op de grond zitten.

12 december 2007Er zijn opeens weer veel staartmeesjes. Als kerstballen hangen ze in de berk voor ons huis, op zoek naar achtergebleven zaadjes. Ze zijn altijd met een hele groep, almaar kletsend tegen elkaar met hoge, ijle toontjes. Zo houden ze voortdurend contact. Als evenwichtskunstenaars hangen ze aan de uiteinden van de dunste takjes. Maar ja, wat wegen die bolletjes nu zelf! Om en nabij de 9 gram. Je snapt niet hoe ze hier de winter kunnen overleven.

11 december 2007

Een bankje aan de IJssel, waar het in de zomer goed toeven is, staat verloren in het hoge water. Door alle regen van de laatste tijd is de IJssel buiten haar oever getreden en heeft het land overspoeld. De rivier lijkt nu indrukwekkend breed en als de ganzen overvliegen, schepen passeren, en de zon schijnt als toegift, dan kun je hier een hele poos met plezier blijven staan kijken.

10 december 2007
Op mijn volkstuin bloeien nog (weer) de koekoeksbloemen. Als de herfst niet al te koud is, komt het vaak voor dat planten een tweede bloei krijgen. Bij koekoeks-bloemen is dat vaak het geval.  Ze hebben het in dit jaargetij niet echt naar hun zin, gezien hun bleke uiterlijk.

9 december 2007Door alle regen staat het sterretjesmos er prachtig bij. Bij langdurige droogte vouwt het zich helemaal samen tot onooglijke gevalletjes. Kinderen van vroeger leerden indertijd een dwaas liedje: wie rusten wil in 't groene woud, hij legge zich te ruste: op een kussentje van vochtig mos! Nou, vergeet het maar. Mos kan een enorme hoeveelheid water opnemen en speelt daardoor een belangrijke rol in het ecosysteem van het bos.

7 december 2007
De temperatuur mag dan ver boven normaal zijn, helaas gaat dit zoals altijd, gepaard met veel regen. Halverwege de middag moeten de lampen in huis al aan, daar wordt een mens soms wat somber van. Ik keek eens in de buurt of er ook nog leuke dingen te ontdekken waren: een Mahonia staat prachtig geel te bloeien en de Skimmia rubella pronkt met frisrode bloemknoppen. Ook de Prunus subhirtella, van oorsprong Midden-Japan, is nu getooid met teerroze bloesem. En bij deze schoonheid wordt een mens van de weeromstuit weer vrolijk.

5 december 2007
In de straat werd vandaag een fijnspar gekapt. Er nestelden jaarlijks eksters in en hij hing vol prachtige kegels. De spar deed er vele, vele jaren over om hoog boven het dak uit te torenen. Binnen vijf minuten werd de stam met een elektrische zaag doorgesneden en knalde de boom tegen het wegdek. Ik ervaar dergelijke kap altijd als iets eerloos'. Zo’n boom zou bevochten moeten worden met de bijl, zodat degene die hem omhakt het nog dagenlang in zijn spieren voelt!

3 december 2007In de tuin bloeit al een pol sneeuwklokjes. Dat is minder verwonderlijk dan het lijkt want er zijn veel soorten sneeuwklokjes die alle op verschillende tijdstippen bloeien. Gelukkig staan in onze tuin ook veel van deze voorjaarsbolletjes die tegen het voorjaar pas in bloei komen. Voor je gevoel is dat toch normaler.

1 december 2007
Vandaag is de weerkundige winter begonnen. Aan de heersende temperatuur zou je het niet zeggen. Ook al staat de zon nu ver weg, het was een heerlijke dag. Voor mij mag dit zo doorgaan tot januari, dan een beetje winter en vervolgens weer het voorjaar met alle nieuwe leven....

29 november 2007

De laatste nectarkroeg van de herfst is alweer enige tijd gesloten. De bessen die zich nu aan de klimop ontwikkelen, doen er uiterst lang over om rijp te worden. Pas aan het eind van de winter zijn ze smakelijk voor de vogels, vooral lijsterachtigen. Die komen er dan ook met plezier op af want de bessen vormen een welkome natuurlijke voedselbron na alle broodkorst, havermout en ander vogelvoer.

27 november 2007
Er zijn opvallend weinig sporen van zwijnenactiviteit in het bos. Verse wroetsporen zijn er niet. Ook bij hun favoriete zoelplaats is niet te zien dat de dieren daar recentelijk geweest zijn. Waarschijnlijk moeten ze even helemaal niets hebben van menselijke aanwezigheid want er wordt enorm op ze gejaagd momenteel. Regelmatig horen we 's avonds schoten in het bos en telkens denk ik dan: alwéér een zwijn naar de eeuwige jachtvelden!

25 november 2007
Er waren niet veel vogelgeluiden te horen vanmiddag. Een enkel kreuntje van een groenling, het vragende geluidje van een vink, wel opvallend veel Bonte spechten. Maar toen opeens de Zwarte specht: kri-kri-kri....., gevolgd door het aangehouden gluuuu, gluuu, gluuu. Een geluid dat zo klaaglijk klinkt, dat je er bijna zelf weemoedig van wordt. De prachtige Zwarte specht kun je hier in het oosten van het land regelmatig horen.

23 november 2007

Gedichtje van Leo Vroman:
Ik heb een afgestoten blad
waarin dicht langs de aderen
het smaragd nog leeft
alsof het nog een kans,
nog een toekomst heeft.

21 november 2007
In de uiterwaard liepen vanmiddag drie ooievaars te fourageren. "Normale" ooievaars trekken weg naar het midden of zuiden van Afrika voor overwintering. Dit zullen dus wel exemplaren zijn die afstammen van de ooievaars uit de fokstations. In 1969  - toen er nauwelijks nog ooievaars waren in ons land - werden herintroductieprogramma's  opgestart. In diverse zg. ooievaarsstations begon men met het fokken van deze vogels. Nu gaat het weer heel aardig met de ooievaars; afgelopen zomer werden er ongeveer 600 broedparen geteld.

20 november 2007
Ook de Larixbomen in het bos zijn nu bijna kaal. Ze hebben nog maar een klein restantje van hun naalden over en het zal niet lang meer duren of die zijn er ook afgevallen. Wat een enorm verschil met dezelfde bomen in het voorjaar, vooral wanneer ze beginnen uit te lopen! De Larix is in ons land de enige naaldboom die in de herfst kaal wordt. Andere naaldbomen vernieuwen ook wel hun naalden maar doen daar, afhankelijk van de soort,  een paar jaar over. Beetje bij beetje wisselen ze hun naaldenpak voor een nieuw. 

17 november 2007

Niet alleen het boomblad verkleurt, maar ook de plantenblaadjes krijgen soms de mooiste herfstkleuren. Zoals dit blad van het Lievevrouwenbedstro. Feitelijk zijn bomen ook planten, dat vergeten we wel eens. Langzamerhand wordt de natuur meer en meer uitgekleed. Nog een enkele plant, een enkele bloem houdt stand. Door de vroege vorstinval lijkt het gevoelsmatig een lange winter te worden....

15 november 2007
Heel voorzichtig ben ik al begonnen met voeren: wat wilde zaden en gestampte pinda's (pinda's in netjes gaan schimmelen), waar zelfs de roodborst van smult. Dagelijks komen twee kuifmeesjes meerdere keren per dag langs om pindabrokjes op te halen.  Voor ik ze hoor, weet ik al dat ze in de buurt zijn want voortdurend laten ze hun rollertjes horen. Het zijn alleraardigste vogeltjes om te zien! Dankzij het feit dat de bosrand niet veraf is, krijgen wij deze meesjes jaarlijks te zien.

14 november 2007
Vandaag vond ik een ongeringde dode steenuil in mijn volkstuin. Als lid van een steenuilenwerkgroep weet ik precies waar onze nestkasten hangen, en ook dat die nog niet bewoond zijn geweest in de afgelopen jaren. Het verlies onder steenuiltjes is nog altijd groter dan de aanwas. Hoe deze aantrekkelijke vogel  uitgerekend in mijn tuin terecht kwam, zal ik helaas nooit weten...

12 november 2007Op de Posbank in Rheden, bloeit al een poosje de prachtige Gaspeldoorn. Het kan niemand ontgaan, de felle gele bloemen zijn in het landschap niet te missen. Uit de verte doen de stuiken denken aan Brem. Omdat ze akelig scherpe, lange doorns hebben, kun je maar beter wat uit de buurt blijven. Het leuke van deze bloemen is dat ze stuifmeel afschieten op bezoekende insecten. Omdat de laatste er niet veel meer zijn in de late herfst, is dit een geweldige "vinding" van de plant om toch voor verspreiding te zorgen. Gaspeldoorn is een zeldzame plant van de zandgronden.

10 november 2007
Wind heeft veel effect op de natuur. Bij windkracht 1 of 2 (volgens de schaal van Beauford) vliegen bladluizen, en zweven jonge spinnen aan herfstdraden door de lucht. Bij windkracht 3 blijven spinnen, luizen en sprinkhanen op de grond. Bij windkracht 4 houden kevers het vliegen voor gezien en bij windkracht 5 blijven alle vliegen aan de grond, behalve horzels. Nu stopt ook de vogeltrek.  Bij windkracht 6 wagen bijen en nachtvlinders het niet meer op de vleugels te gaan en nog maar weinig vogels wagen zich in de lucht. Bij windkracht 9 – storm – vliegen alleen nog zwaluwen en eenden door het luchtruim maar bij windkracht 10 blijven alle vogels aan de grond.

9 november 2007
Vandaag is het opeens een stuk frisser geworden. Je ziet de vogels nu op allerlei plekjes naar voedsel zoeken; het moet een vreemde gewaarwording voor ze zijn dat de bomen opeens kaal kaal en insectloos zijn.
Zakt de temperatuur beneden de 10° dan zoekt de egel een plekje op voor de winterslaap. Dat wil niet zeggen dat hij dat tot het voorjaar doet. Als de temperatuur weer gaat stijgen (wat goed mogelijk is in deze tijd) dan wordt hij toch weer wakker.  Laat nu vooral de tuin met alle leven dat er nog is, met rust.....

8 november 2007
Als het blad is gevallen, schrijven de bomen hun mémoires. Werden in de zomer de vogelnesten nog geheim gehouden door het beschuttende bladerdek, nu wordt ongegeneerd verklapt welke vogels hier hun jongen kregen. Voor de komende dagen wordt  stormachtig weer voorspeld, dus menig nest zal daardoor uit de kruinen worden weggeblazen.... Gelukkig gaat het hier om leegstand!

7 november 2007Het Hollandse najaar is een jaargetijde dat niet zomaar aan je voorbij gaat. Als was het alleen maar vanwege de enorme verscheidenheid in wolkenluchten. Imposante donkere regenwolken, prachtig uitgetekende witte wolken, het intense blauw dat er soms tussendoor piept en niet te vergeten de indrukwekkende  kleuren als de zon aan het eind van de dag onder gaat. Hoe meer troep er in de atmosfeer zit, hoe mooier en feller de zonsondergangen!

6 november 2007Onder rottende, vochtige takken ligt vaak het mycelium verborgen van paddestoelen. Deze schimmeldraden bevinden zich ondergronds, onder de boomschors of in de bodem, afhankelijk van het soort paddestoel. Vanuit het mycelium groeien de paddestoelen naar boven.  Als je takken of stammetjes omkeert, kun je vaak de wirwar van schimmeldraden zien.

5 november 2007
In deze tijd van het jaar is het bos vol vinken. Overal waar je loopt, vliegen ze op van de bosbodem. Ze zijn op zoek naar beukennootjes die nog volop te vinden zijn. In de autosporen die de boswachtersauto heeft gemaakt, zie je ze drinken en badderen. Vrolijke vogeltjes in het herfstbos!

4 november 2007

Aan een beukentak in het bos hing deze mooie spinnenmoeder. Ze had met behulp van een paar slordige draadjes haar ei-pakketje ingesponnen. Daarin ligt de toekomstige generatie spinnen te wachten tot ze volgend voorjaar uit zullen komen. De eitjes bevatten een stof (in werking vergelijkbaar met antivries) die maken dat ze de felste koude kunnen doorstaan. Maar.... in de winter zijn hongerige vogels blij met deze ingesponnen lekkernij, dus of ze het zullen overleven is maar de grote vraag.

3 november 2007
Bijna dagelijks kom ik langs een weg waar een aanplant van Hazelaars staat. Het lijkt wel of alle Kauwen uit de buurt hierheen komen om zich te goed te doen aan de vruchten die op de grond liggen. Met hun sterke snavels peuren ze de noten uit de groene bolster en slagen er vervolgens in het harde omhulsel van de noten te doorboren, op zoek naar de kern. Tot mijn verbazing zijn er ook altijd een paar Turkse tortels bij die hetzelfde doen. Terwijl die laatste toch zo fragiel  lijken!

1 november 2007

Onze tuin wordt de laatste week dagelijks bezocht door twee Vlaamse gaaien die komen kijken of er al wat te halen valt. Zouden deze vogels zich nog herinneren dat hier vorige winter een goed voorziene voedertafel stond?
Ik begin in november, ook al is het nog niet nodig, al spaarzaam wat te voeren. Dit doe ik om de vogels er vast aan te wennen. Mijn ervaring is dat je ze niet in je tuin krijgt als je pas gaat voeren wanneer het stevig gaat vriezen....

31 oktober 2007
In sommige tuinen staan esdoorns die momenteel onvoorstelbaar mooi zijn in hun herfsttooi. Met hun vuurrode bladeren staan ze werkelijk "te knallen", en als de zon erop schijnt kan geen mens er aan voorbij gaan zonder er even in ontzag bij stil te staan. Dit zijn prachtige blaadjes om nu te drogen en straks te gebruiken in de kerstkaarten.

28 oktober 2007
Op deze windstille, prachtige zondag hing er in de natuur een serene, stemmige sfeer. Een lichte nevel vervaagde de einder waarin de verkleurende bomen langzaam opgingen.  Op de hei was weinig leven te zien, slechts een biddende torenvalk op zoek naar prooi, verlevendigde de hemel. In zo'n omgeving kom je als mens helemaal tot rust.

27 oktober 2007Op een beukenblad trof ik dit galletje aan. In het voorjaar legde de galmug een eitje in de berkenknop. Nadat uit het eitje een larve kwam, begon deze meteen aan het uitgekomen blad te zuigen waardoor dit reageerde met een celwoekering: de gal. Vlak voor het blad afvalt, valt de gal op de grond en overwintert en de larve blijft er in tot volgend voorjaar. Het vindt in de gal zowel voedsel als bescherming.

24 oktober 2007
Vanmorgen werd ik wakker door het parelende gezang van een roodborst. Heerlijk in deze tijd van het jaar. Op de vlucht voor de winter, trekken roodborstjes vanuit het hoge noorden zuidwaarts en belanden op die manier ook in onze tuinen. Het schijnt dat ze met hun ingebouwde kompas ieder jaar weer hetzelfde plekje op zoeken om de winter door te komen. Een roodborstje kan een paar jaar oud worden en het is dus mogelijk dat de roodborst van nu, ook vorig jaar in onze tuin was.

21 oktober 2007
Als je het afgevallen blad bekijkt, kun je zien hoe de groene bladkorrels eruit verdwijnen en de oorspronkelijke kleuren die onder het bladgroen verscholen lagen, tevoorschijn komen. De bladgroenkorrels worden door de boom teruggetrokken en opgeslagen tot ze volgende lente, bij het uitlopen van het nieuwe blad weer van pas komen. Mooi geregeld toch!

20 oktober 2007
De vorderende herfst heeft een flinke tik uitgedeeld. De allereerste nachtvorst heeft meteen gevoelige planten het bovengrondse leven benomen. Een jaar geleden genoten we in deze tijd van heerlijke najaarstemperaturen tot 20◦ boven 0. Nu lijkt de winter al te naderen...... Het is wel wennen!

19 oktober 2007
Vandaag liet zich voor het eerst dit najaar een stel koperwieken zien op een ruig stukje land in de buurt. Met behulp van een verrekijker herken je ze makkelijk aan de bruinrode vlek op de flanken en de lichte "wenkbrauwstreep". Wie bessenstruiken heeft, zal deze wintergast vast binnenkort ook wel ontdekken.

16 oktober 2007Terwijl de bladeren nog volop vallen, en veel bomen zelfs nog behoorlijk groen zijn, zitten de knoppen voor het volgende voorjaar al aan de takken. Zoals hier aan dit beukentakje. De blaadjes zitten opgevouwen, helemaal kant en klaar in de knop, beschermd tegen koude en vorst. Alleen het bladgroen moet er nog in, dat komt in het voorjaar. Regeren is vooruit zien!

14 oktober 2007
Het is opnieuw een uitstekend mastjaar. De bossen leveren zoveel eikels en beukennoten, dat jagers steen en been klagen over de hoeveelheid zwijnen die niet afkomen op het neergelegde lokvoer. Er zijn zóveel vruchten aan de beuken dat het soms lijkt of het nootjes regent. Vooral als een paar vogels op de takken landen. Een heel grappig gehoor die massaal vallende noten op het struikgewas en op de bodem!

13 oktober 2007
Met de dag verschijnen er meer paddestoelen. Sommige soorten zijn alweer op hun retour, andere laten zich nu zien. Sta er vooral even bij stil en bekijk ze eens goed. Vooral de kleintjes zijn door hun teerheid zó mooi!

12 oktober 2007
Overal hangen nu de dikke kruisspindames in hun wielwebben, beladen met eitjes. Om in de beste conditie te geraken zuigen ze prooi na prooi leeg. De insecten die het web beschadigen worden eerst met een fikse gifbeet onschadelijk gemaakt, en vervolgens razendsnel ingesponnen om als voorraad te dienen. De beschadigingen aan het web worden in de rustige uurtjes gerepareerd. De spin eet de webrestanten op en uit haar spintepels tovert ze weer nieuwe draden tevoorschijn om haar web op te knappen. Recycling dus.

10 oktober 2007
Bij het verplaatsen van een stapeltje stenen trof ik een pas vervelde pissebed aan. Pissebedden behoren tot de kreeftenfamilie. Vlak naast het dier in zijn splinternieuwe pak, lag nog het achtergebleven huidje waaruit hij gekropen was. Helaas was de pissebed verdwenen toen ik met mijn camera terugkwam. Ik had ze graag samen gefotografeerd. Gefotografeerd in macro ziet zo'n huidje er spectaculair uit.  (menu zomer) Je ziet precies waar poten, monddelen enzovoort gezeten hebben.

8 oktober 2007
Op zoek geweest naar mooie paddestoelen. Er groeien overal in het bos Nevelzwammen, altijd in groepjes, hetgeen een goed kenmerk is. De oudste zijn vaak het mooist, hun hoeden krullen zwierig naar alle kanten. Ik maakte er een paar geslaagde foto's van. (menu herfst)

5 oktober
Bij het nodige opruimwerk in de tuin heb ik tot mijn spijt al vier kleine watersalamanders in hun winterrust gestoord. Drie zaten onder bloempotten die moesten worden opgeruimd en de vierde zat onder een stuk turfmolm dat ik wilde verwijderen. In de warmte van mijn hand kwamen ze weer tot leven en ik heb ze toen maar snel in een stapeltje oude dakpannen gezet, die speciaal voor dit doel waren neergelegd. Het is niet leuk om op deze manier gestoord te worden, het kost een dier heel veel energie terwijl hun lichaamsfuncties nu juist op een heel laag pitje staan.  Watersalamanders verlaten al eind augustus het water om een overwinteringsplek te zoeken.

3 oktober 2007
Door het vele vocht van de afgelopen tijd zijn er erg veel paddestoelen te vinden. Ik vond vandaag een schitterende Braakrussula (de naam verklaart zichzelf). Die vind je veel in het bos, ze zijn bijna altijd aangevreten en maar heel af en toe vind je een gaaf exemplaar. De mijne stond op rijke grond, de hoed was maar liefst 12 cm in doorsnede en was ook nog eens puntgaaf. It made my day! (menu herfst)

1 oktober 2007
De herfst is vroeg dit jaar en het blad valt al gestaag van sommige bomen naar de grond. De Valse Christusdoorns in mijn omgeving zijn al geheel kaal. Dit wordt dus een lange bladloze periode! Het is een goed moment om bladeren te fotograferen. Al die verschillende kleuren en structuren, schitterend als je ze goed bekijkt. Je kunt bladtakken van bomen goed conserveren door ze een paar weken in glycerine te  zetten. Vermeng ze naderhand met een bos grootbloemige donkerrode Chrysanten, en je hebt een schitterend herfstboeket.


naar boven