Natuurdagboek

Denk je onjuistheden in deze dagboeknotities tegen te komen, meldt dit dan even via mijn mailadres: tineke [at] natuurfragmenten [dot] nl.
Bij voorbaat dank!

Lente

Zomer

Herfst

Winter


Herfst 2021

24 september 2021

Het zal je toch gebeuren dat je lekker in de zon zit te genieten van je tuintje en dat je totaal onverwachts getuige bent van een prachtig verschijnsel dat zich onder je neus afspeelt. Uit een takkenhoop verschijnt een jong egeltje, en nog een, en nog een...., totaal zeven stuks. En je wist niet eens dat in je tuin een egelvrouwtje haar kraamnest had gebouwd.

De bewoners waren "helemaal van slag" door dit prachtigs en lieten mij dat weten. Natuurlijk ging ik meteen kijken! Terwijl moeder zich niet laat zien komt haar kroost elke dag tegen de middag tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel. Ze dronken zes weken melk bij hun moeder maar nu moeten ze zelf de kost bij elkaar gaan scharrelen. Mam blijft nog steeds bij ze maar als de jonkies drie maanden oud zijn, moeten ze geheel op eigen benen staan.

De tuin is nogal wild want de eigenaar koestert elk plantje dat er opkomt. Dat heeft dus dit geweldige resultaat opgeleverd. Als kleine robotstofzuigertjes bewegen de egeltjes in een snel tempo door al dat groen, neusje en bekje gericht op de bodem om maar niets aan prooi over het hoofd te zien. Als ze hun buikjes vol gegeten hebben kruipen ze weer terug in het hol om er een paar uurtjes te slapen.

De jonge egeltjes zitten al vol vlooien en telkens moet er even hevig gekrabt worden. Af en toe rollen ze daarbij gewoon om. Echt schuw zijn ze niet maar als je een onverwachtse beweging maakt verstarren ze meteen en duiken wat in elkaar. Mooi dat dit instinct er al meteen in zit.

Af en toe slaagt een van de egeltjes er in om buiten de tuin te komen maar als hij vervolgens op het tegelpad tussen de huizen loopt, zet de tuinvrouw de deur open en inviteert de egel weer in haar tuin. Zo grappig om te zien dat het beestje op de uitnodiging ingaat en weer terugkeert in het groene paradijsje. Vanzelfsprekend nadert evenwel het moment dat je de natuur maar haar gang moet gaan en dat je er vrede mee moet hebben dat vast niet al die zeven leuke diertjes zullen overleven. En dat zal best moeilijk zijn!

22 september 2021

Dit is de laatste dag van de zomer en tegelijk de eerste waarop de herfst begint: om 22.40 uur. De eerste volledige herfstdag is dus morgen. De meteorologische herfst begon al op 1 september, maar dat is feitelijk een onecht begin. De astronomische herfst begint op het noordelijke halfrond als dag en nacht even lang zijn, zo rond 22/23 september. Gisteravond vierde de zomer haar laatste dag met een stemmige zonsondergang.

Vorige week was er een ochtend die begon met een zeer dichte mist en ik zag toen een merkwaardig spinnenweb. Het leek alsof een spin tijdens het weven telkens een verkeerde afslag nam en dat al snel bemerkte en corrigeerde om terug te keren op de juiste draad. Eerst dacht ik dat ik hier te maken had met een specifieke spinnensoort maar dat was niet zo. Het had te maken met de zware dauw waardoor de spin een beetje de weg kwijt raakte. Webspinnen repareren in de vroege ochtend hun webben die beschadigd zijn door het invliegen van insecten. Ze eten het oude web om en weven een nieuw, daarom ook was de ochtend erop het spinnenweb weer "normaal".

Het belooft volgens de berichten een goed paddenstoelenjaar te worden. Ik ben nog niet op pad geweest om te kijken of ze al in het bos staan maar op de volkstuin groeide op een beukenstronk deze fraaie verse Zwavelzwam. De dag nadat de foto gemaakt werd regende het en het mooiste was er al weer af. De vruchtlichamen van zwammen houden niet van regen.

Elke dag neem ik een stukje van de tuin onderhanden: onkruid weg trekken, Oregano in toom houden, net als het Penningkruid dat overal doorheen groeit. Maar de Roodborst waar ik het gisteren over had maakt dat ik telkens moet stoppen. Als ik dan maar weer even ga zitten, scharrelt hij om me heen, zit op mijn schoen of op de afvalmand. En hij zingt! Als hij zo dichtbij voor me zit, zie ik zijn keeltje bewegen als hij heel zachtjes zijn glasheldere toontjes voortbrengt. Vogels kunnen ook het geluid op zacht zetten. Ik ben gewoon verliefd op dit schattige vogeltje....

Elke dag verschijnen er nog nieuwe miniatuurroosjes, de klimmer gaat maar door. Ik kweekte hem op uit een stek vanwege het zachte kleurtje alhoewel ik tegenwoordig ook steeds meer houd van stevige bloementinten.