Bij het seizoen

Op deze pagina wordt zo nodig gebruikt gemaakt van foto's uit de vrije beeldverstrekking.

17 september 2021

Als aanklacht tegen veel te grote stallen meld ik vandaag opnieuw een stalbrand, ditmaal in Mantinge (Dr), waarbij "honderden" varkens omkwamen.Waarom vinden we die massale stallen toch niet onverantwoord?

24 augustus 2021

Weer zo'n vreselijk beeld maar het MOET gezegd! Alweer dieren omgekomen in een stal. Ditmaal in het Limburgse Melderslo. Van de 700 varkens stierf 85% de verstikkingsdood. Die veel te grote stallen blijven maar hun tol vragen, echt ellendig!Foto: Pyxabay.

1 juni 2021

En alwéér een stalbrand! In Nederweert vonden vandaag 4.600 varkens een ellendige dood. Een naastgelegen stal met nog eens 3.000 varkens kon worden gered. Waarom, waarom gaat het maar op dezelfde manier door in de bio-industrie met veel teveel dieren opgehokt zonder vluchtmogelijkheid. Erbarmelijk!

21 mei 2021

Een besmettelijke vogelgriepvariant heeft wederom toegeslagen, dit keer in Weert: 13.000 kalkoenen en + 66.000 leghennen. Tegen de 80.000 vogels afgemaakt, je kunt je er geen voorstelling van maken. Diep- en dieptreurig deze belachelijk grote bedrijven! Onvoorstelbaar dat dit in een beschaafd land mogelijk blijft.

6 april 2021

En wederom is het weer omgeslagen. Het is koud en de stevige Noordpoolwind weet niet van ophouden. In de nacht valt er sneeuw die op de dag weer wegsmelt. De mensen krijgen er genoeg van. Gelukkig blijven nachtvorsten ons nog bespaard, het zou jammer zijn als het kikkerdril verloren ging. Afwachten maar.

27 februari 2021

Wat hebben een fantastische week cadeau gekregen! Iedereen is weer buiten, korte broek en blote voeten in de teenslippers. De heerlijke temperatuur heeft een helende invloed op de mens. In de tuin is er nog van alles te doen en overal kom je bloeiende bolletjes tegen.

16 februari 2021

Na 10 dagen sneeuw en ijs is de dooi weer ingezet. Door de stuifsneeuw werd het een zeer luchtig dekbed voor planten en de sneeuwklokjes kwamen er gewoon ongeschonden uit tevoorschijn. De eerste botanische narcissen hebben het ook overleefd en openden al snel de knoppen. Gaat het nu echt richting lente?

8 februari 2021

Na jaren opeens weer Puttertjes. Ik fotografeerde dit vogeltje dat in mijn geadopteerde gemeentestukje zich te goed deed aan de zaden van de insectenplanten die er in staan. Toch leuk, het eerste jaar en dan al een stukje van het beoogde doel bereikt!

6 februari 2021

De vogels weten niet wat ze overkomt, na een kwakkelende winter opeens weer een inval van Koning Winter. Een dik pak sneeuw bedekt het land. Zo zie je maar weer, in de natuur kan het alle kanten op en op elk moment.

31 januari 2021

Deze nacht was de koudste sinds twee jaren! En dan spreken over een temperatuur tussen 7 en een paar graden onder nul, afhankelijk van de plek in het land. Als het zo doorgaat hebben we straks alleen nog maar foto's en herinneringen aan winters met sneeuw en ijs en zullen er kinderen zijn die nog nooit een sneeuwpop hebben gemaakt....

Eind januari is er eindelijk een einde aan de droogte gekomen, vooral op de hoger gelegen zandgronden en de Achterhoek. De droogte van 2019 was zelfs tot dan niet opgeheven. Na de vele regen tijdens de afgelopen weken is het grondwaterpeil in heel het land officieel weer op orde.

20 november 2020

Vanaf 1 april tot 19 november is de temperatuur nog niet beneden de 10 graden geweest. Het is een uitzonderlijk jaar!

25 september 2020

De zomer van 2020 is geëindigd op de 6e plaats van warmste zomers. In augustus hadden we een record hittegolf met temperaturen ver boven de 30 graden. Droogte en hitte deden zelfs de beukenbomen verdorren.

11 mei 2020

Vanmiddag 24.000 kippen omgekomen tijdens een schuurbrand in 't Harde (Veluwe). Wanneer houden we ermee op om zoveel dieren bij elkaar op te sluiten. Het is vragen om problemen en de dieren wordt onrecht aangedaan om op deze manier te moeten leven!

17 april 2020

Wederom 1000 varkens levend verbrand, ditmaal in het Brabantse Lierop. Wat ben je als varken in deze wereld gezegend als je niet in een megastal hoeft te leven, al zou dat de normale gang van zaken moeten zijn. De mens heeft heel wat op z'n geweten op het gebied van dierenleven, onder andere de degradatie van intelligente dieren tot fok- of vleesmachines.

22 augustus 2019

Aan die ellendige stalbranden komt maar geen einde. Duizenden dieren zijn inmiddels om het leven gekomen. Vanmorgen bij Nijkerk opnieuw een kippenstal in brand met 16.000 vogels en op dezelfde dag 's middags vloog in Streefkerk (Z.H.) een varkensstal in brand met daar in 1.500 varkens. Woorden schieten tekort.

De stalbranden gaan maar door. Zijn het geen koeien, dan zijn het wel varkens of kippen. In de biostallen met belachelijk veel dieren volgt de ene ramp na de andere. Vanmorgen in de provincie Groningen: twee stallen met tesamen 100.000 kippen verbrand. Stel je dat getal eens voor: HONDERDDUIZEND vogels.....

De macht van de proteststem! Tussen Ruurlo en Groenlo (Gld) wilde de provincie maar liefst 343 eikenbomen kappen omdat daar nog al eens wat ongelukken gebeurden. De bomen zijn ongeveer 150 jaar oud en zo'n 1800 inwoners hebben protest aangetekend tegen de kap. De provincie had het plan om langs meerdere doorgaande wegen te kappen. De bevolking stelde zich op het standpunt dat het aan de automobilisten is om veiliger en minder snel over deze wegen te rijden en dat het kappen van de bomen een ingreep is die het karakteristieke landschap van de Achterhoek verwoesten zou. De kap is voorlopig uitgesteld en de Provincie gaat de voorgestelde alternatieve maatregelen, zoals vangrails en omlaag brengen van de snelheid bestuderen.

23 juni 2019

Juni-ochtend.

't Is vroeg, is sta voor de open deur
nauwelijks bewust, in stil verpozen,
en mijmerend drinkt mijn blik de kleur
van anjers, leliën en rozen.

Dichter: P.N. van Eyck

14 mei 2019

Deze tulp laat moedeloos haar kopje hangen, het is al half mei en nog steeds is er nachtvorst. Ochtend na ochtend moet de tulp weer overeind zien te komen. Maar we zitten midden in de IJsheiligen, nog even geduld, dan kan het zaaigoed weer naar buiten. Als het tenminste klopt, tot nu toe hangt het jaar aan elkaar van bizarre afwisselingen. Warm, koud, warm koud, droog...... Deze eeuw is het pas eenmaal voorgekomen dat de eerste 10 dagen van mei zo koud waren als in 2019. Nog één dag, dan zijn de IJsheiligen vertrokken. Hoop ik!

26 januari 2019

De warmste dag ooit gemeten in een februarimaand.

15 januari 2019

De natuur loopt weer een maand voor op het normale schema. Het is niet voor het eerst en het zal ook niet voor het laatst zijn dat dit gebeurt. Maar wat is normaal nog in deze tijd? Om maar even een huidige moderne kreet te gebruiken: "het abnormale is het nieuwe normaal". Op het gebied van natuur wordt al jaren het ene record na het andere verbroken en we beginnen er wat onrustig van te worden nu al die verschijnselen ons wijzen op wat we als mensheid met de aarde aan het doen zijn.

13 december 2018

Toen deze cartoon afgelopen maandag in de Volkskrant verscheen, bracht mij dat meteen terug naar de jaren dat mijn kleinkinderen hier waren en wij als oppasgrootjes fungeerden. Nooit in mijn leven heb ik zo vaak een film moeten bekijken als toen. De spruiten waren totaal verslingerd aan de onnavolgbare tekenfilm Bambi, waarin ook een scène zit als op deze cartoon te zien is. Voor wie deze tekenfilm kent moet dit wel een niet te overtreffen verwijzing zijn naar de Oostvaardersplassen waar deze week het afschieten van 1830 gezonde edelherten - voornamelijk hindes met kalveren - is begonnen. Een treuriger begin van de kerstperiode kun je je bijna niet voorstellen......

Niet leuk natuurlijk maar ik blijf het aan de orde stellen: de walgelijke manier waarop nog steeds in ons land wordt omgegaan met dieren in de bio-industrie. Opnieuw zijn vreselijke beelden naar buiten gebracht van de schandalige en gruwelijke manier waarop twee bedrijven in Gelderland/Lunteren en Brabant/Nunen omgaan met varkens. De beelden zijn opgenomen door https://www.animalrights.nl/

22 november 2018

Gezeur

Na bloesem volgt steeds rottend blad,
zei ik wat klagerig en mat.
Mijn moeder zei: doe niet zo dom,
het is net andersom.

Dichter: Jos de Vet

15 november 2018

Vandaag las ik een vreselijk bericht. In Zuid-Holland, waar de meeste knobbelzwanen leven, mogen zwanen door jagers worden afgeschoten omdat ze schade veroorzaken op het boerenland. Dit was al lang zo. Maar als het geweer niet gebruikt kan worden mogen de jagers de vogels ook doden met een honkbalknuppel of met een of ander scherp steekwapen. Een dierenarts/activiste heeft een rechtszaak aangespannen in een poging deze gruwelen te stoppen. Zij wees de rechter er ook op dat de meeste jagers geen Knobbelzwaan van een Kleine zwaan kunnen onderscheiden en dat de laatste soort door de wet beschermd is. Jaarlijks worden zo'n 1.000 zwanen afgeschoten.

In Coevorden zijn tegen de 300 kalveren afgemaakt omdat ze in een stalbrand in Coevorden zwaargewond waren geraakt.

31 oktober 2018

Vandaag is bekend gemaakt dat de Raad van State uitspraak gedaan heeft met betrekking tot twee ganzensoorten in Zuid-Holland: alle Canadese ganzen mogen worden gedood. Jagers mogen de ganzen bejagen tot de 0-stand bereikt is. Dat staat dus voor uitroeien! Ook de Kolgans wacht de kogel maar van deze soort mag er een broedpopulatie van 200 vogels overblijven. Dit is voor het eerst dat ik lees dat een soort volledig geëlimineerd mag worden. Deze ganzen vormen volgens de Raad van State een te grote landbouwschade en ook zou er geen alternatief zijn.
De Kolgans verblijft hier van oktober tot maart en vliegt van de Russische toendra naar ons land om de winter hier door te brengen, een enorme prestatie. Tot nu toe zijn er nog maar heel weinig gearriveerd. Een groot aantal komt in ons land ook tot broeden. De Canadese gans (foto) is een gedomesticeerde soort in ons land die 's winters wordt aangevuld door vogels uit het Noorden van Europa.

28 oktober 2018

Zondagmorgen, Barneveld: 20.000 legvogels verbrand in kippenstal. Willen we deze vorm van dieren houden eigenlijk nog wel?

23 oktober 2018

Opnieuw een trieste toevoeging aan het aantal dieren dat al in stalbranden om het leven kwam. Vandaag zijn in een varkensstal in Heusden NB 4.000 biggen door brand om het leven gekomen. Stel je dat aantal eens voor, het is verschrikkelijk.

23 september 2018

Autumn is a second spring when every leave is a flower.
Albert Camus

31 augustus 2018

En alweer een grote stalbrand. 25.000 varkens kwamen op in Didam. Dit jaar zijn al meer dan 87.000 dieren levend verbrand bij stalbranden.

11 juli 2018

Het besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen is genomen: de Provinciale Staten van Flevoland geven opdracht om 980 edelherten af te schieten om zo de populatie te verminderen. Dit na het verhongeren van duizenden dieren tijdens de afgelopen winter. De komende jaren zullen dus telkens opnieuw dieren worden gedood, net als op de Veluwe en elders. Wat een droefenis en wat een zinloos beleid!

29 juni 2018

Opnieuw een stalbrand: in Brabant stierven dit keer 500 kalveren. Je zou verwachten dat dit een uitzondering zou zijn maar het aantal stalbranden neemt de laatste jaren juist toe, net als het aantal slachtoffers. Tien maanden geleden meldden de media dat er in de eerste zeven maanden van 2017 al 225.000 dieren door stalbranden waren omgekomen.

30 mei 2018

Op het landgoed Beekhuizen (Velp) is een reekalfje doodgebeten door een loslopende hond. Waarom veroorzaken mensen dit toch? Elke wandelaar die regelmatig in de natuur komt weet toch dat zijn of haar hond niet los mag lopen in de tijd dat er zoveel jong wild is. Triest hoor!

14 mei 2018

Opnieuw in Limburg een kippenstal afgebrand. 12.000 Kippen vonden er de dood.

10 mei 2018

Stalbranden zijn een terugkerend drama waarbij schrikbarende hoeveelheden dieren omkomen. Afgelopen nacht vonden weer eens 23.000 kippen de dood in het vuur door brand in een Limburgse stal. Dat massale fokken en houden van dieren op dezelfde plek is een uitwas geworden.

Doorgaans kun je er de klok op gelijk zetten: rond 30 april verschijnen de gierzwaluwen maar nu bleven ze lang weg. Boven ons dorp zag ik ze vandaag terwijl ze gierend door het luchtruim vlogen. Heerlijk dat ze er weer zijn, het hoort zo bij het seizoen.

Vandaag maakte Staatsbosbeheer bekend dat meer dan de helft van de "wilde dieren" in de Oostvaardersplassen deze winter zijn verhongerd. De meeste werden uit hun lijden verlost door de kogel. Maar wat een vreselijk bericht, dit massale creperen. Ook op de Veluwe speelt hetzelfde drama zich af maar daar wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven. Steeds meer dode zwijnen worden door wandelaars in het bos gevonden. Dood of stervend, het voedselgebrek heeft ze langzaam maar zeker gesloopt. Organen geven het op, de dieren lijden, maar niemand maakt zich er druk over. Het is de natuur, wordt er beweerd. Maar het bewust laten sterven van dieren in nood is en blijft verschrikkelijk.

Het is de voorstanders in het Europees Parlement niet gelukt de tegenstanders over te halen om de invoering van de zomertijd terug te draaien. Hoewel men inziet dat het nut van de klokwijziging geen enkel praktisch nut heeft, willen de parlementariers dat eerst een (nieuw) onderzoek gedaan wordt naar de nadelen van de tijdwijziging. Het blijkt dat één op de vijf Europeanen er last van ondervindt. Een individueel lang dat lid is van de EU mag niet naar eigen bevindingen handelen. De zomertijd wordt al sinds 2000 Europees geregeld.

28 september 2017

Het leek zo mooi: een met alle provincies gesloten Ganzenakkoord waarbij werd overeengekomen dat er geen jacht zou zijn op in ons land overwinterende ganzensoorten. Nadat de provincie Friesland uit het akkoord stapte, deden ook andere provincies dat met als gevolg dat ook de ganzen die in de herfst na een lange reis vanuit voornamelijk Noord-Scandinavie en Noord-Rusland in ons land komen overwinteren mogen worden gedood. Het streefgetal is voor het seizoen 2017/2018 maar liefst 200.000 ganzen. Het gaat om 100.000 brandganzen, 75.000 kolganzen en 25.000 grauwe ganzen. De jagers krijgen "meer hulpmiddelen" om dit doel te bereiken. De landbouwschade wordt als onaanvaardbaar beschouwd en de boeren krijgen minder schadevergoeding.

28 juli 2017

Het beste bewijs dat megastallen desastreuze miskleunen zijn bewijst wel de afschuwelijke stalbrand gisteren in Erinchem, waarbij 20.000 varkens de dood vonden!

16 juli 2017

Weidevogels worden al veertig jaar begeleid door goede voornemen die niets opleveren.

13 juli 2017

Gewasbestrijdingsmiddelen

Blikseminslag: 40.000 varkens en biggen verbrand in Brabant.
De droefenis van een megastal.
Foto: © www.duurzaamdeurne.net

20 juni 2017

Zonnewende:

Morgen kiepert alles om, kantelt de aarde. Het licht maakt rechtsomkeert en het donker voorwaarts mars.

De Buxusmot rukt op in ons land. In mei werden in het midden en zuiden van ons land massaal meldingen gedaan van rupsen die de buxusaanplant kaalvreten. Buxus wordt nu - volgens een krantenbericht - nauwelijks nog verkocht. Wat daarentegen zeer goed over de toonbank gaat is gif. Het schijnt dat de rupsen alleen intensief bestreden kunnen worden met een gemeen middel dat alleen door professionals gebruikt mag worden. Uit de rups komt een prachtige vlinder/mot. We zullen steeds meer last krijgen van exoten die hier op eigen kracht komen. De vraag is of we blij moeten zijn met gemene bestrijdingsmiddelen die ook wèl gewenste rupsen bestrijden. Als je last hebt van deze plaagdieren kun je de rupsen het beste stuk voor stuk uit je buxushaagje plukken. Wel veel werk dat regelmatig gedaan moet worden, maar het alternatief is verwoestend. Er is wel een alternatief: je buxus vervangen door een andere mooie haag......
foto: greengardener.co.uk

24 maart 2017

uit: Morgentuin

Tevoren was het voorjaar nog
in nevelen verborgen.
De lucht bleef kil
en droeve en stil...
Maar eindelijk kwam de lente toch
met dezen lichten morgen.

Door: A. Otten

22 januari 2017

Winter, je ziet weer de bomen
door het bos, en dit licht
is geen licht maar inzicht:
er is niets nieuws zonder de zon.

En toch is ook de nacht niet
uitzichtsloos, zolang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
Zolang er sneeuw ligt is er hoop.

Door: Herman de Coninck

10 december 2016

Er was al rood licht op plekken waar vleermuizen foerageren omdat ze zich daardoor beter konden oriënteren, maar in steeds meer gemeenten worden in het buitengebied lantaarnpalen geplaatst die groen licht verspreiden. Aangenomen werd dat dit licht beter zou zijn voor de dieren in de natuur. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied en langzaam wordt duidelijk dat het in tegenstelling tot wat verondersteld werd juist een averechtse uitwerking heeft. Voorlopig lijken alleen de overvliegende trekvogels er profijt van te hebben. Foto: © vaarweltl.nl

28 november 2016

Op de kippenboerderij in Biddinghuizen werden 19.000 kippen gedood/geruimd/vergast. Achteraf is gebleken dat deze preventieve ruiming niet had hoeven plaatsvinden aangezien de kippen kerngezond waren en er nietéén vogelgriep had. Die heerste wel in een stal even verderop, waar eenden gehouden werden. Wat een nodeloze verspilling van dierenlevens! Altijd weer het gevolg van die verfoeilijke intensieve vee- of pluimveehouderij.
1 december: vandaag nog eens 8.500 "vleeseenden"

15 november 2016

Nog waren alle bloemen niet gedord,
nog stonden alle bomen vol in blad.
Maar in hoe korte tijd verandert dat!
Vraag het de man die morgen tachtig wordt
en gisteren nog vijfentwintig was.

Meerdere meldingen vertellen van mislukte broedsels van Koolmezen. Het wordt als "zeer extreem" gezien dat deze vogels nu nog een nest hebben. Het wordt alleen gezien bij de koolmezen, de overige vogels houden zich keurig aan de natuurwetten. Het zou het gevolg kunnen zijn van het warme herfstweer maar er zijn ook fenologen die vermoeden dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met de overvloed aan beukennoten waardoor de vogels "denken" dat er nog best een nestje jongen kan worden grootgebracht. Door het eten van beukennootjes verkeren de mezen in topconditie. We zullen het nooit zeker weten! Ook al komen de eitjes uit, voor de jonge mezen is er geen voedsel meer en het wordt langzamerhand ook veel te koud.

28 oktober 2016

Vandaag worden in Noord-Brabant 16.500 kippen gedood vanwege een milde vogelgriep.
Verschrikkelijk. Waarom worden die vermaledijde megastallen toch niet afgeschaft!

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid medicijnresten in ons oppervlaktewater. Het heeft voor het eerst een berekening gemaakt: naar schatting komt er elk jaar 140 ton in het oppervlaktewater terecht in tegenstelling tot bestrijdingsmiddelen die jaarlijks 17 ton bedragen. Hoog tijd volgens het RIVM om hier aandacht aan te besteden want het is nog volkomen onduidelijk wat deze verontreiniging betekent voor flora en fauna. De komende jaren, zo wordt verwacht, zal het water in de rivieren veel lager zijn dan tegenwoordig en daardoor "verdikken", dus het probleem zal alleen maar groter worden. Aldus het RIVM en de Waterschappen.

22 september 2016

Herfst

Seizoenen volgen elkaar steevast op.
de zomer is verdreven.
Ik denk, al lopend door het land
't is net een mensenleven.

door: Tineke Heidenis

29 augustus 2016

Geuren die je hebt geweten

Alles kan je nu vergeten

26 augustus 2016

Niet de mussen vallen van het dak bij de hoge temperaturen die we nu weer beleven maar het zijn de mossen! Natuurlijk kijken de mussen wel uit om op die gloeiendhete daken te gaan zitten relaxen. Het gezegde: zo'n dag waarop de mussen van het dak vallen" dateert uit de tijd dat de huizen nog overwegend rieten daken hadden. En op riet groeien mossen. Bij droogte en hitte vallen de mossen daar vanaf. Bij ons vallen de mossen uit de dakgoot. Ze worden er uitgemikt door merels die er naar voedsel zoeken.

11 augustus 2016

Ook dit jaar heb ik weer geen rupsjes van de Koninginnepage gevonden in mijn volkstuin. Nu begrijp ik waarom dat de laatste jaren niet meer gebeurde. Het gaat zo slecht met deze prachtige vlinder, die eerder bezig was met een opmars in ons land, dat vanwege de zeer weinige waarnemingen er niet eens meer een grafiekje van gemaakt kan worden. Hoe jammer, na alle jaren dat ik de rupsen een veilige plek verschafte om ze in het voorjaar met succes weer op de volkstuinen los te laten.

11 juli 2016

Het bestrijdingsmiddel imidacloprid dat verantwoordelijk gehouden wordt voor de sterfte van insecten mag niet meer gebruikt worden in de bedekte teelt tenzij telers een zuiveringsinstallatie hebben. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden laat dit weten. De concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater zijn al jaren te hoog. Dat kan de organismen in het water aantasten en daarmee de hele voedselketen verstoren. Het middel mag niet meer worden gebruikt, aangeschaft of in voorraad gehouden worden. Het betreft een voorlopig besluit van de staatssecretaris dat door de Kamer nog bekrachtigd dient te worden.

Zonnebloemleed

Een zonnebloem in een klein prieel
stond rillend in de regen
en dacht bezorgd: mijn stuifmeel kan
hier helemaal niet tegen.
Achter de wolken zou ik stralen
in mijn gele japon
want achter de wolken
schijnt de zon.

door: Karel Scholten

20 juni 2016

Wereld-oorlogsvluchtelingendag. Twee oorlogsvluchtelingen aan wie gevraagd werd wat zij met zich meedroegen.
De een, 19 jaar: "een sigaret die mijn vriend mij gaf, met een gedichtje dat hij erop schreef. Een dromenvanger die hij voor mij gemaakt heeft; onze favoriete liedjes staan op de kraaltjes geschreven. En een groene vleugel van een bloemkever die staat voor eeuwig leven, mijn vriend heeft de andere vleugel".
De ander, 21 jaar: "een harddisc met muziek en foto's erop, herinneringen. En de sleutels van mijn huis in Damascus waar na de bombardementen niets meer over was. Het was de laatste plek waar ik mijn broer heb gezien voor hij werd ontvoerd door een radicale islamitische groepering".
Elk woord dat ik hieraan zou kunnen toevoegen is er een teveel.

14 juni 2016

Vandaag werd het eerste vaatje Hollandse nieuwe op de markt gebracht. Alleen.... het is helemaal geen Hollandse haring maar vis die gevangen is in de zee bij Denemarken en door Deense vissers verwerkt en aan wal werd gebracht vanwaar het geëxporteerd werd naar ons vaderland. Wat kun je tegenwoordig nog geloven.....!

22 mei 2015

Verheugend: PvdA-er Martijn van Dam (Ec. Zaken) is van mening dat het Europese landbouw-subsidiebeleid radicaal anders moet en heeft daarvoor zijn Europese collega's volgende week uitgenodigd daar eens over te praten. De huidige subsidie aan boeren bedraagt momenteel 40% van de totaal te vergeven subsidiegelden, het gaat om 60 miljard euro. Het is inkomen ondersteunend beleid terwijl de staatssecretaris vindt dat financiële steun verbonden moet worden aan maatschappelijke opgaven als dierenwelzijn en natuurbehoud. Stel dat zijn voorstel wordt aangenomen, zouden we dan eindelijk die bloeiende kruidenranden langs de nu kale akkers zien, waarin weidevogels kunnen overleven? Zou er dan weer wat later gemaaid kunnen worden zodat jonge haasjes en vogels met hun jongen niet meer dood gemaaid worden? Het voorstel behelst dat bij dalende prijzen de boeren wel gecompenseerd dienen te worden.

15 mei 2015

Schone castanjen, hoe blijde is uw groen
vol sneeuwwitte keerskens gesteken;
ze blinken, ze bloeien ze dansen, ze doen
hun' dienaar, ootmoedig geweken
voor 't waaien van 't windtje, dat op en dat neêr,
voor 't waaien van 't windtje, dat weg en dat weêr
komt wandelende over uwe takken gegaan
noch stille en laat staan
geen een van uw wentelende blaren.

Door: Guido Gezelle, 1890

12 mei 2016

In de maand mei gaan veel opgegroeide reeën op zoek naar een eigen territorium en dan is er een piek in aanrijdingen met het verkeer. Uiteindelijk zal 1 op de 10 reeën het loodje leggen. Er zijn mensen die in het geval ze een dier aanrijden, de dierenambulance bellen. Vaak zijn de gewonde reeën niet meer te redden maar soms ook wel. Zo stond twee dagen geleden in de krant dat een jager een dodelijk gewonde reegeit aantrof wiens kalveren nog in de baarmoeder zaten. Hij haalde die eruit en het nog in leven zijnde jong nam hij mee om het te verzorgen. Zijn advies: tref je een aangereden dier aan denk dan niet meteen dat het dood is maar bel de dierenambulance. Een woordvoerder echter van de wildbeheereenheid Gelderland vindt dat je dat helemaal niet moet doen: vervoer beschouwt hij als nodeloze stress, doodschieten is een betere optie. Kwestie van benadering! Per jaar worden er alleen in Gelderland zo'n 1.000 reeën door het verkeer doodgereden.

23 april 2016

Hoe we buren werden.

Waar wij nu staan heette
hier
en de verte noemde men
ginder

Tot het plots door lijnen
werd verdeeld
in ons en andermans gras.

Een streep veel dunner nog dan niks
bepaalde dat wij voortaan hetzelfde,
en iedereen daarachter
echt heel anders was.

11 april 2016

De eerste tekenbeet heb ik alweer te pakken, opgedaan tijdens tuinwerkzaamheden. Gelukkig volgt enige uren later bij mij een zeer typerende jeuk op de bijtplek waardoor ik er altijd zeer snel bij ben om de teek te verwijderen. De beste manier is te zien op deze tekening, bij mij lukt het altijd het akelige beestje er met "kop en staart" uit te halen. Draaien, tekenpincet, vaak bleef daarbij de kop in mijn vel zitten. Met de gewone pincet gebeurt dat nooit. Heb je de teek er binnen 24 uur uit, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het RIVM maakte bekend dat je niet moet uitgaan van een rode kring die naderhand rondom de beet ontstaat en die zou wijzen op besmetting met de Lyme veroorzakende ziekte. Dit is niet nieuw maar weinig bekend. Als je besmet bent geraakt kun je zowel een steeds wijder wordende rode kring om de beetplek krijgen als een zich uitbreidende rode vlek.

Vogelengezang

Zanggebroeders uit het woud, met uw talen duizendvoud
Gij die kwinkelt en gij die kwedelt, gij die schuivelt en vedelt.
gij die neuriet, gij die tiert, gij die piept en tiereliert,
gij die wisselt en die teutert, gij die knotert en die kneutert,
gij die wispelt en die fluit, gij die tjiept en tureluit,
gij die tatert en die kwettert, gij die klapt en lacht en schettert,
vezelt, orchelt, zingt en speelt, lispelt, ritselt, tjerpt en kweelt,
enzovoort......

24 maart 2016

Primula dats een kruut
tierste dat te lentin coemt uut,
ende taleerst dat bloemen draghet.
Dit cruut, alsmen ons ghewaget,
ghedronken met rooden wine,
dats volmaeckte medicine
ghedronken in alre noet
jegent swaer evel groet.

18 maart 2016

In mijn woonplaats vond een ware kaalslag plaats rondom het stationsgebied waar de bestaande verkeerssituatie moet wijken voor een traverse met gedeeltelijk verdiepte autoweg. Omdat het plaatselijke landgoed Hof te Dieren (eigendom Twickel) op haar verlanglijstje had staan dat de weg een stuk zou opschuiven, werden daarvoor in totaal 600 bomen gekapt. Het verleggen van de weg is in feite niet noodzakelijk en het kost heel veel extra geld. Doordat zoveel bomen verdwenen, werden de aanwezige vleermuizen in dit bosgebied gehinderd bij hun nachtelijk fourageren. Er zijn in deze omgeving heel veel vleermuizen, 's avonds zien we ze om onze huizen vliegen. In sommige straten en stukken van het bos zien we ook de kasten hangen.

Omdat de vleermuizen zwaar beschermd worden door de flora- en faunawet, moest er natuurlijk een maatregel getroffen worden om te voorkomen dat de vleermuizen als ze binnenkort weer actief worden, zouden verongelukken. Als er namelijk meer dan 15 meter tussen de bomen zit, gaan de vleermuizen laag vliegen en komen ze in botsing met het verkeer. Om dit te voorkomen zijn zogenaamde "hop overs" ontwikkeld. in binnen- en buitenland zijn daar gunstige resultaten mee bereikt. De vleermuizen die met hun echolocatie kunnen vaststellen waar boomkronen zijn waar ze overheen moeten vliegen, vinden nu dit alternatief op hun weg. Ik kan me alleen niet voorstellen dat drie van deze doeken een effectieve vervanging kunnen zijn voor zoveel gekapte bomen.

Elders in het land worden ook deze vorm van nepbomen voor dit doel geplaatst. Het zijn feitelijk allemaal lapmiddelen die dienen om het verlies aan biotoop van dieren te compenseren. Mensen zitten de dieren in dit volle land overal in de weg. Maar vaak vindt men dat dit juist omgekeerd zo is.Hoe het in zijn werk gaat:https://www.youtube.com/watch?v=QZF-5e-tAXE&feature=youtu.be

11 maart 2016

De wereld in 2016

Een witte meeuw uit 't blauw azuur
in 't vroege uur besproeit mijn hoofd
hij deed het puur
naar de natuur
maar ook wijl hij het had beloofd
aan Onze Lieve Heer van wie hij had vernomen
geef jij de zegen deze keer, ik kan er niet toe komen.

Dichter: onbekend

9 maart 2016

Een mooi bericht! Schaapskuddes hebben het momenteel heel moeilijk doordat er vaak voor begrazing commerciële kuddes worden ingehuurd door terreinbeheerders. De Provincie Gelderland heeft nu besloten tot 2020 bijna 2 miljoen euro uit te trekken om de traditionele kuddes en hun herders te ondersteunen. De Provincie heeft vastgelegd dat het geld alleen bestemd is voor kuddes met minimaal 100 ooien, een herder en een hond. In Gelderland loopt een kwart van alle schaapskuddes in Nederland. Veel bewoners van onze provincie zullen blij zijn dat op deze manier de traditie van schaapherder en kudde behouden voorlopig behouden zal blijven. Het is altijd een nostalgische aanblik de kuddes op de heide te zien.

Op 3 maart meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat er bij een importcontrole maar liefst 1.200 dode schorpioenen, duizendpoten, wandelende takken, spinnen, krabben, bidsprinkhanen en slakken aangetroffen werden in dozen die uit Indonesië kwamen en waarop stond dat er siervissen in zouden zitten. De insecten zaten per soort verpakt in luchtdichte doosjes en waren gestikt. Zolang de wereld bestaat zullen mensen zich bezighouden met dit soort kwalijke praktijken. Money is the root of all evil.

De Partij voor de Dieren heeft een nieuwe crowdfunding gestart om een stuk natuur toe te kunnen voegen aan het al in 2013 gekochte stuk. Ik vind het wel een ludieke en sympathieke actie. Als bewoner van dit land zet je je op deze manier in voor het bewaken van een natuurgebiedje dat niet zal worden aangetast maar in stand gehouden met behulp van het Overijssels Landschap. Eindelijk een mogelijkheid om daarmee een stukje eigen verantwoordelijkheid te nemen dus. Het natuurgebiedje ligt bij het Dorpje Daarle in Overijssel.
https://www.mijnnatuur.nl/natuurgebied/

27 februari 2016

Afgelopen woensdag een beangstigende en verbijsterende uitzending gezien van het tv programma Zembla. Het ging over glyfosaat, het onkruidbestrijdingsmiddel van o.a. Monsanto. Waar de een waarschuwt voor de gevaren ervan, beweert de ander dat dit best meevalt. Geen ander land gebruikt zoveel van dit landbouwgif als Nederland. Zembla-Interntionaal slaat alarm:http://www.npo.nl/zembla/VARA_101377863

25 februari 2016

Krokussen

Met een nog koude hand
liefkoost ontwakende aarde
de krakers van het ijskasteel

23 februari 2016

Bij het doorspitten van allerlei knipsels die ik ooit de moeite vond te bewaren, kwam ik een opmerkelijk bericht tegen uit 2004. In het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist stond dat eind jaren negentig in China veldproeven werden gedaan met genetisch gemodificeerde bomen. Er werden in het brongebied van de Yangtze en de Gele Rivier meer dan een miljoen GMO-bomen aangeplant teneinde verwoestijning en erosie een halt toe te roepen. In 2004 bleek dat niemand meer wist waar die populieren precies stonden en welk effect ze hadden op de natuurlijke bossen. Het Ministerie van Landbouw had er geen controle over omdat het geen gewassen waren en het Staatsbosbureau had geen GMO-vergunningssysteem. Experimenten wezen uit dat de genen van de GMO-populieren zich al verspreid hadden in naburige populaties.

Sinds de melkquota werd afgeschaft heeft dat alleen maar ellende tot gevolg gehad. Nogal wat boeren gingen meteen uitbreiden, er kwam veel te veel melk op de markt, er ontstond een probleem met de toegenomen massa mest. Melkkoeien moeten regelmatig een kalfje krijgen om de melkproductie op gang te houden. Maar nu zijn er blijkbaar veel kalfjes die niet hard genoeg groeien en alleen al in de laatste week van januari werden er 300 gewoon doodgespoten. Er was voor deze dieren nergens een plek en weg is weg. Alles draait altijd om geld. Nederlandse veehouders exporteren hun kalfsvlees naar het buitenland. Maar Nederland importeert eveneens kalveren uit het buitenland. Uit onder andere Duitsland, Luxemburg, België en Polen. Dit is toch waanzinnig! In wat voor wereld zijn wij toch beland. Ik las vorige week dat steeds meer inwoners dit land verlaten omdat ze zich er niet prettig meer voelen. Was ik jonger, ik zou ook vertrekken.

29 januari 2016

Het mag, de Provincie Gelderland heeft toestemming gegeven. Fanatieke jagers uit Amerika die op zoek zijn naar nieuwe prooien mogen in ons land ganzen en eenden komen schieten. Geese hunting, op safari in het kikkerlandje aan de Noordzee. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze mogen alleen met hun geweren op pad als ze begeleid worden door een Nederlandse jager. Ze betalen er kapitalen voor! De flora- en faunawet biedt geen mogelijkheden dit te verbieden daar een jager vrij is in het meenemen van zijn gasten. Op de vraag of straks ook Amerikaanse plezierjagers op ons grofwild komen jagen, blijft de provincie het antwoord schuldig. Het is opmerkelijk dat de website van de Amerikaanse trofeeënjagers getducks.com geen toegang biedt op de pagina ganzenjacht in Nederland. De afbeelding is van genoemde website, gemaakt in een van onze weilanden. Ik vind het onverteerbaar dat dit kan.

19 januari 2016

Sneeuw

Sneeuw is regen die het koud heeft,
druppels met een jasje aan
in miljoenen witte zoenen
in kleine stemmen achter de ruiten:
kom, kom mee naar buiten.

Gil vander Heijden

9 januari 2016

De Smient (Anas analope) is een prachtig eendje dat vanwege zijn geluid ook wel eens fluiteend genoemd wordt. De vogel, wiens broedgebied in Noord-Scandinavië ligt, is een beschermde soort die in ons land overwintert. De besturen van de provincies Noord- en Zuid-Holland hadden vergunning afgegeven voor het ongelimiteerd afschieten van de eenden. Ze hadden buiten de waard gerekend en zijn inmiddels door de rechter teruggefloten. Het is maar goed dat er mensen zijn die de natuurbelangen goed in het oog houden. Ditmaal waren het samenwerkende vogelwerkgroepen en de Vogelbescherming die bij protest aantekenden tegen deze beslissingen van beide provinciebesturen. Het aantal smienten neemt de laatste tien jaren af. Smienten vreten net als ganzen de graslanden kaal waarbij de Smient het gemunt heeft op de fijne grassoorten en soms ook het pas ingezaaide graan.

Nieuwjaar, het begin van 2016

De zon piekert er niet over, heeft er nog geen zin in en laat zich bedekken door een dikke grijze wolkenlaag. Veel mensen kunnen daar niet tegen maar bedenk dat de dagen nu weer gaan lengen: we gaan de goede kant weer uit.

De dichter P.A. de G

énestet

18 december 2015

Wandeling.

Onze gesprekken werden langzaam

onverschilligheid van de wereld

Rutger Kopland

1 december 2015

In september kreeg ons land 30 miljoen euro retour van de EU, voor de noodlijdende veehouders. Daarvan stelde onze regering 3 miljoen beschikbaar voor "meer koeien in de wei en voor de bescherming van weidevogels". De PvdA deed daarbij het voorstel om nesten van weidevogels te voorzien van gps zodat de boeren er omheen konden rijden als ze het land gingen bewerken. De VVD was hierover woedend en noemde het "bizar, hier is geen enkele boer bij gebaat". Bovendien, zo stelde zij: als de vos later de jongen of de eieren opvreet heb je er geen fluit aan. Zouden ze bij de PvdA wel weten dat weidevogels ook buiten hun nesten verblijven, zelf het grootste deel van hun leven? Zouden ze bii de VVD wel weten dat de vos niet de veroorzaker is van het weidevogelprobleem? De VVD vindt ook "dat eerst maar eens onderzocht moest worden wat precies het probleem voor de weidevogels was".
Dit is de club die ons land door berengrote problemen moet leiden........ Het staat vandaag in De Gelderlander die een stuk hierover in handen kreeg.

25 november 2015

Volgend jaar maart wil Rijkswaterstaat langs de IJssel tussen Bronckhorst en Brummen bomen en struiken gaan kappen en vervolgens de boomwortels die tot in de kribben van de rivier zijn doorgegroeid, gaan behandelen met glysofaat. Glysofaat (Roundup) is een zeer omstreden middel ter bestrijding van onkruid, dat verdacht wordt van kankerverwekkende eigenschappen. Een verbod van glysofaat is in voorbereiding. Volgens de waterleidingbedrijven zal het gebruik van dit gif slecht zijn voor het oppervlakte water. Op sommige plekken in de IJssel wordt het water gebruikt voor de drinkwatervoorziening. Inmiddels kreeg ik bij navraag als antwoord van Rijkswaterstaat dat deze behandeling wettelijk is toegestaan. Evenwel schijnen er inmiddels wel vragen over gesteld te zijn in de Tweede Kamer.

16 november 2014

Mensen met geitenwollen sokken dragen niet bij aan een betere wereld, zo koppen vandaag de kranten. Oei! Het gaat om wol maar alleen de sokken worden genoemd. Daar is over nagedacht. Het staat in een rapport van CE Delft, een adviesbureau dat zich een "onafhankelijke denktank" noemt, op zoek naar innovatieve oplossingen voor milieu- en duurzaamheidproblemen. Voor de productie van wol is veel land nodig om schapen te weiden, veel water voor het spinproces en veel chemische stoffen voor het verven. Hetzelfde geldt trouwens voor de vervaardiging van zijde, waarbij nog een aspect van dieronvriendelijkheid komt: de zijderupsen worden levend gekookt. Hoewel met behulp van aardgas gemaakt, zijn kunststoffen te prefereren, aldus CE. Dus groene milieufiguren: geen geitenwollen sokken meer kopen! Zijn we meteen van dat rare imago af.
(Mijn geitenwollen sokken werden gebreid door de moeder van mijn schoonzoon; ik heb nog nooit sokken gehad die zo lang meegingen. Ze zijn al vele jaren oud en gaan in mijn laarzen even zolang al mee naar mijn volkstuin)

10 november 2015

Ik ben de herfst
ik ben de regen
ik ben de storm.
Zoek mij maar op,
ik sta in alle gedichten.
Houd mij maar vast,
ik heb het koud en ik ben moe.
En nog zoveel bladeren aan de bomen,
nog zoveel bladeren overal.

Toon Telligen

5 november 2015

De provincie Gelderland heeft wederom de oren laten hangen naar de wild beherende jagers en opnieuw ingestemd met het afschieten van de door de faunawet beschermde knobbelzwanen in gebieden waar men vindt dat er teveel zijn. Want ja, ook zwanen hebben platvoeten die het gras vertrappen, net als de ganzen die dit lot al eerder trof. En ze poepen ook op de graslanden; dat is alleen toegestaan aan koeien. Ook vreten ze gras. Gedeputeerde Staten gaven al toestemming tot het doden van ganzen en vossen, nu dus opnieuw weer gevolgd door zwanen. Een boer mag al vergoeding vragen vanaf € 250,- schade. Welke diersoorten zullen volgen op de lijst van de ongewenste getallen? Met "hagel en kogelgeweer" mogen de vogels te lijf worden gegaan tot in elk geval 2020, in gebieden waar aantoonbaar schade veroorzaakt wordt door de vogels. De schade wordt vergoed door het Faunafonds. De zwanenstand in ons land is al tien jaar lang stabiel en bedraagt slechts 6.000 broedparen. De totale schade bedraagt slechts zo'n : € 6.000. Tot eind van dit jaar kan bezwaar gemaakt worden en 1 januari 2016 willen GS het plan in werking stellen. In maart van dit jaar werden GS in Flevoland door de rechter teruggefloten. De bezwaarmakers kregen hun zin en de noodzaak tot afschot kon door GS niet worden aangetoond.

Vandaag gezien: iemand die zo'n hekel had aan tuinonderhoud dat hij met een bladblazer bezig was de bomen in zijn tuin kaal te waaien, zodat hij van het bijeen vegen van "die ellendige troep" verlost was.....! Een ware natuurliefhebber.

Gedenken (Allerzielen)

Stilstaan
bij wat we verloren
door de dood
aan ons ontrukt.

terugkijken
in verlangen
heel even
stil blijven staan

ons opnieuw bezinnen
om met leven
door te kunnen gaan

Loes Schaap

1 november 2015

Het blijkt een extreem productief eikeljaar te zijn en dat blijkt eveneens onverwachte gevolgen te hebben. In de Gelderse Achterhoek zijn paarden ernstig ziek geworden door het eten van eikels. Een paard is er zelfs door gestorven. Eikels bevatten tannine, een looizuur dat een zware wissel trekt op de magen van paarden, koeien, schapen en zwijnen. Met name teveel onrijpe eikels eten kunnen nare gevolgen hebben als verstopping en ernstige maag- en darmproblemen. O jee, als de eiken nu maar niet hetzelfde pad gaan als de planten van het Jakobskruiskruid die in het land op sommige plekken massaal worden uitgeroeid.......

26 oktober 2015

Schilderende kleuren ontluiken
in 't gebladerte van eiken,
esdoorns, vogelkers,
de zilverwit oplichtende stammen
van berken.

Nog even flikkert de zonnewarmte op,
nodigt uit tot buitenbeleven,
een laatste poging om de
naderende kilte tegen te werken.

Pierre Mar

échal, uit Indian Summer

25 oktober 2015

De beschaving van een samenleving valt af te lezen aan de wijze waarop die omgaat met dieren. Een uitspraak van Mahatma Ghandi, die veel wordt aangehaald maar waarvoor ook vaak de ogen wordt gesloten. Natuurlijk zijn er ook veel bedrijven waar het goed gaat met de verzorging van voor hun vlees gefokte dieren. Maar de misstanden die er ook zijn, zijn nog altijd schrikbarend, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport van de stichting Varkens in Nood. Honger lijdende zeugen, botproblemen, maagzweren, blaasontsteking door vieze hokken, verstikkende atmosfeer door urine en uitwerpselen (de verplichte luchtwassers zuiveren alleen de lucht voor de buitenwereld, niet in de stallen). Het roer moet om, vooral bij de supermarkten die dit ellendevlees verkopen. Lees als je overtuigd wilt worden en teken dan alsjeblieft voor een beter leven voor onze varkens!
http://www.varkensinnood.nl/petitie-misstanden-varkenshoudererij

20 oktober 2015

Met ingang van het volgend jaar is het op de Hoge Veluwe verboden je nog buiten de paden te begeven. Deze maatregel wordt ingevoerd om de ongeveer tweehonderd edelherten die er lopen weer de rust te gunnen die ze nodig hebben. Het blijkt dat er regelmatig in camouflagekleding gehulde natuurspotters door het bos struinen om wild te zoeken, te fotograferen of richting natuurfotografen te drijven die vooral in de bronsttijd mooie plaatjes willen schieten. Natuurlijk zijn niet alle natuurfotografen zo, maar er zijn er genoeg die deze maatregel nodig maken. Het is toch niet te geloven......

16 oktober 2015

Promotie Wildseizoen:

en spekt de kas van de poelier.

Het restaurant doet goede zaken

Tineke H.

9 oktober 2015

7 september 2015

Alweer een rainy day !

De merel zit te druipen van de regen
de sijs valt niet meer op tussen het mos
dat aarde, stenen, wortels overwoekert
en menig spitsmuis werd er al de klos.

Ze stikten in het nat, alsook de pieren
heel eng en bleek liggen die terneer.
En ook de mensen onder paraplu's
lopen te schelden op het weer.

En ik word miserabel van die regen
en zit te gruwen in mijn vel.
Zal 'k even nog gaan lezen? Of tv gaan kijken?
'k Ga lekker maffen, ik geloof het wel!

Tineke H.

26 augustus 2015

Terwijl wereldwijd mensen zich grote zorgen maken over de opwarming van onze aarde die dreigende vormen aanneemt, bezint de Kamer zich over het in beroep gaan tegen de unieke rechterlijke uitspraak dat de Staat zich moet inspannen in 2020 de uitstoot van het broeikasgas CO² terug te brengen met tenminste 25%. Met name de VVD stelt zich op het standpunt dat de economische groei niet ten kost mag gaan van klimaatverbetering. Hoe was het ook alweer? "Regeren is vooruitzien'.

16 augustus 2015

Alweer heel wat jaren geleden, toen ik in de redactie van een IVN-blad zat, besteedden wij eens aandacht aan "zomersneeuw". Het riep nostalgische gevoelens op bij de wat oudere lezers die reageerden met hun ervaringen van vroeger toen deze massale verschijning van haften die op een mooie augustusavond opstegen uit de rivier nog een normaal verschijnsel was. Sinds 1992 zien we ze weer in toenemende mate als gevolg van het weer schoner worden van onze rivieren. Niet elk jaar verschijnen ze massaal, dit jaar was het een prachtig gebeuren. De haften van de soort Ephoron virgo leven eerst als eitje, dan als larve in totaal een jaar in het water. Als imago gaan ze een onherroepelijk en snel einde tegemoet. Monddelen hebben ze niet, ze moeten paren en eitjes leggen boven het water en na een paar uur sterven. Als troost voor hun kortstondige leven in het luchtruim, mogen ze met z'n allen een indrukwekkende finale opvoeren als ze met z'n allen een ontroerende bui "zomersneeuw" uitbeelden. Geen mens die het ooit zag zal het vergeten. Soms komen tijden van weleer toch nog een keer tot leven.

Melkquota afgeschaft, meer koeien het gevolg. stagnerende export en een problematisch mestoverschot. Dat is in een notendop het probleem dat momenteel speelt. Op Europees niveau wordt daar morgen over gesproken. En wat meldt de krant vandaag: In het kleine, 650 inwoners tellende Achterhoekse dorpje Wichmond wil een "internetmillionair" een giga melkveestal bouwen voor bijna anderhalf duizend koeien. Gedeputeerde Staten willen meewerken aan de plannen omdat de natuur er niets van te lijden zou hebben. Of het er van komt moet nog blijken.

In ons land hebben we ook Zonnedauw maar wat op een afgelegen berg in Brazilië recent gevonden werd is ongelooflijk en totaal nieuw voor de wetenschap: anderhalf meter hoge Zonnedauw met tentakels van 25 centimeter waarin allerlei insecten gevangen zaten. En dat alles dankzij een online gezette foto in het (in de meeste gevallen) verfoeide Facebook dat de grootste verstoorder aller tijden is van het sociaal samenzijn. Op een hoogte van 1500 meter zagen botanici op een stukje van 50 x 50 meter duizenden planten staan. Wat een ontdekking!

25 juli 2015

Nederland beleeft de zwaarste julistorm sinds het begin van de metingen in 1901, zo meldt het KNMI. Zouden er nog steeds mensen zijn die niet geloven dat de klimaatverandering een feit is? En die beleidsmakers maar kissebissen over de uitstoot van CO², ruzie maken over de berekeningen van klimaatgegevens. Onderwijl raast en tiert de natuur maar het wordt niet verstaan. Arme aarde.

20 juli 2015

Twee slakken waren al sinds jaren
op weg van Groningen naar Haren.
Tenslotte kwam geheel ontdaan
de oudste aan het eindpunt aan.
Hij slikte en sprak diep bewogen:
"mijn broer is uit de bocht gevlogen".

Kees Stip

13 juli 2015

De Groningse ecoloog Jan Doevendans, die zich ook bezighoudt met het verwijderen van wespennesten op plaatsen waar die ongewenst zijn, maakt zich grote zorgen over het milieu. Hij neemt al jaren waar dat het slecht gaat met de wespen; het worden er steeds minder en hij wijt dat aan de huidige landbouwmiddelen. Met name imidacloprid ziet hij als de grote boosdoener. Niet alleen wespen zijn er volgens de ecoloog minder, ook geldt dit voor andere insecten. Hij vertelde er vanmorgen over op RTV Noord. Een groot onderzoek waarbij alle rapporten over dit onderwerp bij elkaar werden gedaan en gelezen, wees uit dat deze gewasbestrijdingsmiddelen misschien niet te hoofdoorzaak zijn maar er zeker aan bijdragen dat het slecht gaat met bijen, wespen en andere insecten. Het is daarom goed als ook mensen uit het veld deze zaken melden.

Al een week is het met de rust in het bos gedaan en moeten de zwijnen rennen voor hun leven als de jagers weer bezig zijn hun quota bij elkaar te schieten. Jong en oud gaat eraan, want jong wordt ouder en kan zich dan ook weer voortplanten. De Gelderse gedeputeerde van Jachtzaken heeft opdracht gegeven 3.700 exemplaren te elimineren. Elke keer als ik de schoten uit het bos hoor, vraag ik me af wat hiervan de zin is. Want elk jaar moet opnieuw deze nare, familie verstorende massaslachting worden uitgevoerd en het lost niets op. Op de vraag van critici of de gedeputeerde beleidsmaker niet eens zou willen overwegen te stoppen met de jacht om te zien hoe de natuur zich dan zou ontwikkelen, antwoord hij: "experimenten voer je uit in een laboratorium, niet in de natuur. Dat kon je doen in de oertijd, nu niet meer". Uitgepraat ben je!

Bij de plezierjagersclubs zal ongetwijfeld de vlag uithangen: vanmiddag heeft de Tweede Kamer groen licht gegeven voor de hobbyjacht. Protesten van natuurverenigingen, particulieren, petities, het heeft niet mogen baten. De jagers protesteerden tegen de administratieve rompslomp die in het ontwerp Nieuwe Natuurwet werd voorgeschreven. De VVD was daar al tegen en de PvdA ging ondanks andere beloften aan de kiezers, daarin mee. Slachtoffers zijn de hazen, fazanten, patrijzen, wilde eenden, konijnen en houtduiven.

27 juni 2015

Avondkoekoeksbloem

Zij is de ijdeltuit der bloemen en aandacht wenst ze niet te delen.
Ze bloeit dan ook niet overdag want ach, dat doen er al zo vele.
Nee, tussen al die overdaad sluit zij haar kelkjes slordig dicht,
frommelvodjes aan de takken, ze heeft het niet op zonnelicht.

Haar glorie komt pas in de avond, dat is 't moment waarop zij wacht.
Met bloemen van het zuiverst wit, is zij de Koningin der Nacht.

Tineke Heidenis

14 juni 2017

Pikante uitspraak van een docent dier- en milieu-ethiek van de Universiteit Utrecht: "het is nog maar de vraag of een koe in de wei een zoogdier genoemd kan worden, want aan zogen komt de koe niet toe. Boeren willen geld verdienen en daarom worden de kalfjes vrijwel direct bij de moeder weggehaald, wat leidt tot veel stress bij zowel koe als kalf".

Met een Britse jager uit Doncaster die konijnen uit hun hol wilde sleuren, liep het onlangs slecht af.... Hij stak zijn hoofd in het konijnenhok en slaagde er niet in daar nog uit te komen. Het kostte hem zijn leven. Als het niet zo treurig was zou je kunnen denken aan twee spreekwoorden: "wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in" of "boontje komt om zijn loontje". Maar dat zijn geen gepaste gedachten.

29 mei 2015

In Oosterbeek (Gld) hebben zwijnen de opdracht gekregen de Japanse duizendknoop te lijf te gaan langs het plaatselijke spoortalud. Deze planten zijn bijna niet uit te roeien; wie bij het eind van de wortels kan komen vindt daar een pot met goud, wordt wel eens gezegd. Het is nog niemand gelukt. De varkens van het ras Bonte Bentheimer hebben gevlekte velletjes. In het bos zag ik jonge zwijntjes die er ook zo uitzien. Het zijn de eerste die het slachtoffer worden van de kogel, volgens de jachtopziener. Hoewel het niet zou moeten kunnen, denk ik toch dat de zeug een onderonsje had met zo'n Bonte Bentheimer. De laatste gaan nog niet geheel tot tevredenheid te werk, behalve de duizendknoop vallen namelijk ook andere planten bij de varkens in de smaak. Misschien kunnen de varkens wel gemanipuleerd worden tot pure duizendknoopvreters........!

Bevrijdingsdag. De wereld is meer dan ooit onrustig, onveilig en beangstigend. Een onvoorstelbaar aantal mensen is op de vlucht voor oorlog en bedreiging, verlieten en verlaten huis, haard en gezin in de hoop elders een veilige haven voor hun families te vinden. Des te meer verwonderlijk is het dat aan de gevels van onze huizen zo weinig vlaggen hangen. Terwijl je met onze nationale driekleur zou kunnen aangeven hoe ontzettend belangrijk vrede en vrijheid zijn en hoezeer we die bewust zouden moeten waarderen.

14 april 2015

Neonicotino

ï

den

8 april 2015

Staatssecretaris Mansveld heeft laten weten dat het mogelijk is dat rondom Lelystad Airport vanwege de veiligheid voor het vliegverkeer grote hoeveelheden ganzen zullen moeten worden gevangen en vergast. Zij maakt hiermee duidelijk dat er niet goed gekeken is naar de effecten van de uitbreiding van het vliegveld op het natuurgebied Oostvaardersplassen. Het natuurgebied ligt maar enkele kilometers van het uit te breiden vliegveld. Vogel- en Natuurwacht Zuid-Vlevoland gaat zich samen met Vogelbescherming tegen de ontwikkelingen stevig weren.

De Gedeputeerde Staten van Gelderland willen de nachtelijke jacht op vossen gaan toestaan; over een aantal maanden zal het definitieve besluit vallen. Door de intensieve bejaging van deze dieren zijn de vossen nachtdieren geworden en valt er nog maar weinig overdag te schieten. Het verzoek voor het nachtelijk lokken en afschieten van vossen komt van de Faunabeheerheid Gelderland. Uitgerekend deze jagersclub stelt zelf dat de populatie vossen stabiel is. En ook dat de vos niet verantwoordelijk is voor de afname van het aantal weidevogels. Daarvoor is de intensivering van de landbouw verantwoordelijk, zeggen ze. De vraag die dan ook overblijft is waarom de jagers met lichtbakken 's nachts op deze dieren willen gaan jagen. Of spelen hier bepaalde belangen? Het zijn namelijk de grote kippenfokkers die last van vossen hebben.

20 maart 2015

Intocht van de Lente

Sta op! Over de heuvels en dalen
is de lente gekomen.
Als dwaas zingen nachtegalen,
koekoek, patrijs en lijster.
Langs de oevers der stromen
beuren roos en papaver
hun fluwelen petalen.
Sta op! Over heuvels en dalen
is de lente gekomen!

Bert Voeten

12 maart 2015

Wat een narigheid, in Barneveld zijn vandaag weer 30.000 kippen gedood vanwege een uitbraak van vogelgriep. Hoewel het om een milde variant gaat, zijn preventief de tienduizenden kippen vergast. Is dit opnieuw een voorbode van een nieuw pluimveedrama? Rond Barneveld bevindt zich een grote concentratie van pluimveebedrijven..... Wat een wereld is dit toch geworden!

10 maart 2015

Wat een euforie over een eenzame wolf die het juiste spoor bijster is geraakt, een grens is overgestoken en nu verdwaasd rondloopt door ons land. Stel er komen er meer, en dat we die op onze wandelingen tegenkomen. Ik weet niet of mensen dat leuk zullen vinden. We missen wel een predator van dit type is onze natuur, maar zouden wolven de huidige beheersjacht doen verminderen? Het lijkt me nogal heftig om op de bankjes op de Carolinaberg in het bosgebied bij Dieren op een wolf te stuiten.....

Oostvaardersplassen:
In de maanden december en januari lieten in totaal 543 konikpaarden en edelherten het leven. Slechts 9 stierven een natuurlijke dood.
De overige grazers werden afgeschoten vanwege hun belabberde conditie.

Het lijden van grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen is niet aanvaardbaar. Het verdient aanbeveling om bijvoorbeeld de heckrunderen volledig uit het gebied te verwijderen. Dat liet de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, begin deze maand weten. De dierenartsen pleiten voor een ander beleid voor de zogenoemde grote grazers in de Oostvaardersplassen. In het gebied leven onder meer heckrunderen, konikpaarden en edelherten. In de winter sterven vaak dieren doordat er niet genoeg voedsel is voor de totale populatie.

25 februari 2015

Misschien wordt het wel gekozen tot het woord van 2015: "oehoe-werende paraplu". Opeens verschijnen er berichten over opduikende en aanvallende oehoe's in ons land maar in 2013 waren er al 33 meldingen waarbij het om 25 vogels ging. Ze komen waarschijnlijk uit Duitsland waar ze na uitroeiing door de mens uitgestorven waren. Nu leven er in de Eifel alweer ruim 150 paartjes. Een deel van "onze oehoe's" is ontsnapt of losgelaten. Halverwege februari begint hun broedseizoen en misschien zijn ze wel op zoek naar een vrouwtje en een territorium. In Putten adviseert de gemeente mensen nog alleen met paraplu's op straat te gaan en de plaatselijke bank deelt ze uit aan klanten en personeel. Oehoe's die mensen attaqueren, Sneeuwuilen, halsbandparkieten die Amsterdam terroriseren (ja, het stond echt in de pers), we worden overstroomd met nieuwe soorten. En nu dan de Puttense "Terror Oehoe". Lachen in dit land hoor! De foto van de Oehoe maakte ik eens toen ik onbedoeld in een roofvogelshow terecht kwam. Een vogel onterend gedoe, ga er vooral niet heen!

24 februari 2015

De gelukkig weer gepasseerde vogelgriep die zoveel dieren het leven kostte heeft veel onderzoek tot gevolg gehad. Aan de Universiteit van Chicago gebeurde dat ook en daar werd In het bloed van mensen die gevaccineerd zijn tegen griep antistoffen gevonden die het vogelgriepvirus influenza A/H7N9 onschadelijk kunnen maken. De aantallen van deze antistoffen zijn normaal gesproken zo laag dat van echte bescherming geen sprake is. Maar de ontdekking kan wel een aanknopingspunt zijn voor de ontwikkeling van een vaccin of medicijn tegen vogelgriep.
Preexisting human antibodies neutralize recently emerged H7N9 influenza strains

Dooi

maar alles weer herkenbaar

Tineke H.

Museum Arnhem baart momenteel opzien met een tentoonstelling over dieren als kunstartikelen. De kunstenaars zijn opvallend genoeg jonge mensen en overwegend vrouwen. Het museum laat weten dat de kunstenaars de schoonheid van het dier willen laten zien, ook al is het dood. En ook dat je van dode dieren mooie dingen kunt maken: een broche van een konijnenkop, een haarband met dode ratten erop, een vos die verwordt tot tas en nog veel meer. Wat kunst is kun je niet definiëren, het is maar net wat appelleert aan je eigen smaak en gevoel voor esthetiek. Deze manier van kunstuitingen met kadavers is "hot", zo wordt beweerd. Het geknutsel met dode dieren is niet nieuw. Google maar eens op "kunst met dode dieren". Ik ga niet zeggen wat ik er van vindt; over smaak valt niet te twisten! Smaak is subjectief.

26 januari 2015

Deze gruwelijke foto van ganzen die gevangen werden rondom Schiphol en wachten op hun vergassing, won de eerste prijs in de wedstrijd Zilveren Camera voor fotojournalisten en wel in de categorie Natuur & Milieu. Het ging bij deze uitverkiezing om het fotografisch verkennen van grenzen. Nu krijg ik toch de laatste weken steeds meer het gevoel dat dat grensverkennende handelen juist de aanleiding vormt tot veel narigheid. Maar goed, hier gaat het om vogels en niet om mensen. Toch kan ik niet begrijpen waarom een dergelijke foto een eerste prijs krijgt. Het is simpel om zo,n plaat te schieten en wat heeft het voor waarde, ik begrijp het niet. Opvallend vind ik ook dat in andere categorieën bij prijswinnende foto's eveneens overwegend veel ellende, verdriet en pijn het uitgangspunt waren. Waarom niet gefocust op mooie dingen die er toch ook zijn. Soms denk ik wel eens dat ik niet goed meer pas in deze rare en vaak nare wereld. Ik haalde de foto van de NOS-website, hij werd gemaakt door Olivier Middendorp en ik moest een klein strookje van de linkerkant snijden om hem passend te maken voor deze website.

21 januari 2015

Lang is ons wijsgemaakt dat wij mensen afstammen van de apen, wiens DNA voor 98% overeenkomt met dat van de mens. Maar het blijkt niet waar! Onderzoek aan twee minuscule enkelbotjes, "waarvan een niet groter is dan een broodkruimel" heeft het bewijs geleverd: wij stammen af van de eekhoorn. Het stond in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

10 januari 2015

Toen de meeste Nederlanders nog een geloof aanhingen werd in ons wetboek van strafrecht een verbod op godslastering opgenomen. Niet lang geleden werd dit verbod geschrapt. Waarom eigenlijk? Het bleek een vrijbrief voor het beledigen van andermans geloof, wetende hoe kwetsend dat werd ervaren door mensen die hun geloof en hun god als heilig zagen. Waarom willen mensen dat toch, het beledigen en kwetsen van bevolkingsgroepen. Hoeveel levens zouden er niet gered zijn gebleven als dat bespotten en beledigen achterwege was gebleven. Wat heeft "recht op het vrije woord" voor betekenis als er zoveel doden voor moeten vallen.

Wij hebben dit najaar met z'n allen meer peren gegeten dan ooit. Wie had echter ooit gedacht dat maar liefst 85% van al die heerlijke vruchten naar het buitenlang ging. Slechts 15% mogen we zelf opeten. Met het eten van appels en peren verlichten we ietwat de strop die de fruittelers ondervonden als gevolg van de boycot tegen Rusland. Dat land nam voorheen een kwart van de uitvoer voor haar rekening. Nu het fruit dus lekker goedkoop is, gaan we er meer van verorberen. Maak er jam van, of moes of eet appel en peer uit het handje. Bijna niets is lekkerder dan zo'n sappig peer of frisse appel. Ik ga er meteen een pakken!

Die kinderhandjes, afgerukt, ik moet er steeds aan denken. Hoe zou het met die jochies zijn, hoe moet dat nu verder, zo jong nog en nu al gehandicapt. Is dit het nu allemaal waard.....

Er pinkelen diamanten aan de twijgen
't wintert en de dode takken zwijgen
een blaadje blijft nog hangen
vergeten troost of doods verlangen
van het oude jaar.

Jozef Vynkcke

31 december 2014

Vaak zou ik willen dat ik alleen over de mooie dingen in het leven zou kunnen schrijven, vooral over mooie natuurervaringen. Maar een mens kan niet om de wereld heen, alles wat daar gebeurt wordt je voortdurend onder de neus gedrukt. In kranten, op de radio, de televisie. Je wordt erdoor beïnvloed, ook al wil je dat niet. Ik moet nog wel eens denken aan mijn vader die al lang niet meer leeft maar die jong was in een tijd dat al die informatie er niet was, of niet merkbaar. Daardoor wisten die mensen van toen in hun ouderdom vaak tot in details te vertellen over dingen die ze in hun leven meemaakten, vaak tot op het jaartal toe.Onze hoofden daarentegen worden zo volgestouwd met informatie dat we het meeste vergeten, en nog zit er teveel dat je liever kwijt zou zijn. Vooral het internet heeft naast alle goeds ook veel kwaad gebracht. Wat ergens in de wereld gebeurt is na een paar minuten al bekend tot in elke uithoek. Dat brengt soms een enorme ontzetting en bedreiging op gang. Ik betrap me erop dat ik de laatste tijd meer en meer het nieuws mijdt, krantenstukken oversla, ik wil het gewoon niet meer weten. Laat het maar snel weer lente worden, zodat ik me weer kan gaan concentreren op het moois buiten, de dingen waar ik me op verheug, van kan genieten, over kan vertellen.

25 december 2014

Nog nooit in de geschiedenis van de aarde waren er zoveel mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Zij verlieten noodgedwongen huis en haard en zwermden uit naar vreemde landen, ver van familie en hun geboortegrond. Zij hoopten ergens anders op de wereld veilig te zijn voor dood en verderf en vooral verdriet, heel veel verdriet. Nog nooit waren er zoveel kinderen de dupe van oorlog en misdaad. Zij lopen getraumatiseerd en ouderloos rond, vogelvrij en psychisch beschadigd voor de rest van hun leven. Wat moeten die stromen vluchtelingen als medemensen die wèl veilig zijn, het wèl goed hebben, wèl een dak boven hun hoofd en een dagelijks gevuld bord met eten hebben, gaan protesteren tegen hun komst, zich gaan verzetten tegen de aanwezigheid van al die vreemdelingen? Zielig allemaal maar niet in mijn territorium!

Is Kerstmis niet het feest van vrede, vieren wij niet de herdenking van het kindeke dat Vredesvorst genoemd werd? Of is dat voor veel mensen iets uit het verleden, iets dat “uit de tijd” is? Is Kerstmis tegenwoordig een feest van overdadigheid, open winkels, quasi eensgezindheid waarin we bij wijze van uitzondering de kerkdienst bezoeken om uit volle borst “vrede op aarde” te zingen?
Mijn kerstwens is dat het begrip Vrede weer meer betekenis en inhoud gaat krijgen, net als naastenliefde. Ik besef ook dat dit wel heel veel overvraagd is…..

10 december 2014

Kringloop

Het blad heeft weer haar taak vervuld
en ligt nu langzaam te vergaan
tot eer en glorie van de aarde
waar bomen in te rusten staan.

Stille kracht werkt ongezien
aan het voorjaar dat al wacht
hier is ook de dood van waarde
in de grond krijgt sterven macht.