Natuurdagboek

 

Winter  Lente  Zomer  Herfst
 2009/2010
 2010/2011

 2011/2012
 2012/2013

 
2013/2014
 
2014/2015
 2015/2016

 2016-2017
 2017-2018
 2009
 2010
 2011
 2012
 2013

 2014
 2015

 2016
 2017
 
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
 2009
 2010
 2011
 2012
 2013
 2014
 
2015  
 
2016
 

 

Denk je onjuistheden in deze dagboeknotities tegen te komen, meldt dit dan even via mijn mailadres tineke (apenstaartje) natuurfragmenten (punt) nl.
Bij voorbaat dank!

 

 

Lente 2018

 

 

20 april 2018

Vanuit ons raam kun je 's avonds zien hoe de lucht rood kleurt als de zon onder gaat. Het is het moment dat manlief het nieuws op tv wil zien maar dan schijnt het zonlicht nog net door het raam en precies op het tv-scherm. Dus wil hij het rolgordijn laten zakken terwijl ik juist de rode avondhemel nog zo graag even wil zien. Dus dan maar even de tuin in met de camera om er een plaatje van te schieten.

Een paar dagen hadden we een Vink in de tuin die opmerkelijk mak was en vrolijk rond hipte over het gras en op het terras waar wij zaten. Dat was vreemd en dus zou er wel iets mis zijn met deze vogel. Hij zag er ook nogal vreemd uit met dat ingevallen borstje en die brede vleugelpartij. Maar zo op het oog kon ik er verder toch niets vreemds aan ontdekken.

Tot hij weer een keer vlak voor mijn voeten zat: de vinkenman was een geringde vogel en aan n oog blind. Vroeger maakte men kooivinken die gebruikt werden bij wedstrijden blind om de zang te verbeteren. Men ging er daarbij vanuit dat een vogel die niet afgeleid zou worden door z'n omgeving zich meer zou concentreren op zijn liedje. Ik weet niet of het nog steeds gebeurt maar het is natuurlijk afschuwelijk. Het lijkt er op dat deze vogel gewond was geraakt aan het oogje, of dat het geinfecteerd of ontstoken was geraakt. Hoe het ook zij, na een dag of wat kwam de vink niet meer terug.

Vrouwtjesmerels zitten op de eieren, daarom zie je ze niet en ook kun je het afleiden aan de lege eidoppen die hier en daar liggen. Ik heb er al meerdere gevonden. Hopelijk gaat het voorspoedig met de broedsels nadat er zoveel merels in het najaar slachtoffer werden van massale sterfte. Maar ook omdat er nog steeds bar weinig insecten zijn. Rupsjes heb ik nog helemaal nergens aangetroffen, net zo min als bladluizen. En de keukendeur open laten staan zonder een hor of iets dergelijks, nou dat was nooit mogelijk. Maar nu vliegt er nog geen vlieg naar binnen.

19 april 2018

Het is boeren toegestaan hun akkers dood te spuiten met Roundup. Dit gebeurt om kosten te besparen. De natuur haar gang laten gaan door de eerder ingezaaide groenbemesters onder de grond te frezen en te laten verteren, kost teveel tijd. Doodspuiten met gif gaat sneller en tijd is geld. In Belgi is het gebruik van Roundup verboden, Nederland staat het toe, heeft zelfs bij de EU gepleit voor verlenging van het gebruik. In Amerika loopt een groot proces tegen de chemiereus Monsanto, de fabrikant van dit middel die op zeer kwalijke wijze de informatie over haar middelen manipuleert, de gebruiker misleidt en onderzoeken ondermijnt door omkoping.
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/monsanto-wist-jarenlang-dat-het-gif-verkocht-en-beinvloedde-wetenschappelijk-onderzoek

Het Oranjetipje vliegt nu massaal; hier zit een koppeltje op het blad van Look-zonder-Look. Deze zomerse week kan niemand ons meer afpakken. Wat een genietingen!

Het ontluikende blad van bomen is nu zo prachtig. Al die tijd heeft het in aanleg opgesloten gezeten in de knoppen, want in de winter was het nog niet nodig. Elk boomblad bevat aan de onderkant huidmondjes waardoor het kan "ademen". Ze nemen kooldyoxide uit de omgeving op en door middel van fotosynthese produceren ze onder andere zuurstof. Dat heeft de boom zelf niet nodig en doordat het uitgestoten wordt kunnen wij ervan profiteren. Wonen in een bosrijke omgeving is dan ook heel gezond. Wij zouden sowieso niet kunnen leven zonder planten en bomen.

Zelfs een eenvoudige sloot die nog niet vol paardenbloem, pinksterbloem of andere kruiden staat, is in deze tijd al een plaatje op zich als de zon en de blauwe lucht strijden om een plekje bij de weerkaatsing in het water.

18 april 2018

Vanmorgen hoorde ik een koekoek roepen en overal hoor je het prachtige volle liedje van de Zwartkop (Sylvia tricapilla) die nog maar een week of twee terug is uit het overwinteringsgebied rond de Middelandse zee. Man heeft een zwarte, vrouw een bruine kop. De vogel is moeilijk te fotograferen omdat hij zich hier vertoont als het blad al aan de bomen gaat komen. Ik had het geluk dit exemplaar te kunnen fotograferen toen hij net op een plekje zat waar geen storende takken zaten.

De Paardenbloem - waarvan er wel 100 soorten zijn - wordt als een onaanzienlijk onkruid beschouwd, behalve in deze tijd van het jaar, als ze de weilanden goudgeel kleuren. Dan zijn ze door de massale bloei een streling voor het oog. Elke bloem is een boeketje op zich, het bevat honderden afzonderlijke lintbloempjes die zo dicht op hun bloembodem staan dat de zaden een ronde bol vormen om elkaar de ruimte te geven.

Aan de kersenboom was een wondje ontstaan door het weg snoeien van een tak. Dit fraais ontstond daardoor: een grote druppel kersenbloed.

De natuur explodeert momenteel, het is verbazingwekkend en verbijsterend tegelijk om te zien in welk tempo dat in deze fraaie week voltrekt. "Alles groeit als gras" is een bekende uitdrukking en als je ziet hoe in wegbermen een bepaalde soort gras staat, kun je het met eigen ogen zien. Als zon en schaduw spelen met de sprieten ziet zelfs dat gras er fantastisch uit.

16 april 2018

Terwijl ik net door het bos liep en naar het avondconcert van de vogels luisterde, realiseerde ik me opeens dat ik het gezang van de Heggenmus (Prunella modularis) niet meer hoorde. Op zich niet zo vreemd want er zal wel gebroed worden.  Daar is het immers de tijd voor. En vanaf ongeveer deze tijd laten ze zich niet meer horen.  Mooie barnsteenkleurige oogjes heeft dit vogeltje. Hoewel het in principe een standvogel is, zijn er in voor- en vooral najaar, ook veel door- en wegtrekkers.

De Heggenmus is een onopvallend vogeltje dat wel wat doet denken aan een mus maar als je beide goed bekijkt zie je toch wel veel verschil. De Heggenmus is wat kleiner, heeft wel veel bruin in de veren maar is toch echt heel anders getekend. Ook heeft hij een spits snaveltje, terwijl de mus een forsere snavel heeft.  Hoe bescheiden het zich ook gedraagt, het kan behoorlijk wat geluid produceren. Het liedje klinkt schel en gehaast, bijna alsof de vogel een ander uitscheldt. Melodieus klinkt het in elk geval niet. Dat wil zeggen: naar mijn smaak.

Voordat er een nestje gebouwd wordt, laag in het dichte struikgewas, moet er natuurlijk eerst gepaard worden. Dat is een merkwaardig gebeuren want het vrouwtje paart met meerdere mannetjes en na elke volgende paring pikt de laatst gelukkige het sperma van zijn voorganger uit de cloaca van het vrouwtje. Misschien is het uiteindelijk ook wel de meest sterke vogel die zijn genen op deze manier verzekert. Desondanks houdt het vrouwtje er meerdere mannen op na en die helpen ook braaf mee met de verzorging van de jongen.

15 april 2018

Gisteren zag ik het voor mij eerste Oranjetipje van dit jaar. Het is een mannetje, vrouwtjes missen de oranje vleugeltippen, hun vleugeltoppen zijn zwart-grijs. Daarom worden ze nog wel eens aangezien voor het Klein koolwitje. De poppen van deze vlindersoort hebben in herfst en winter ergens op de bodem gelegen en tussen april en juni barsten die open en ontpoppen de nieuwe vlinders; de weersomstandigheden bepalen mede het proces. Dus de komende week, die fraai en aangenaam gaat worden, zullen er steeds meer van deze mooie vlindertjes gaan rondvliegen.

Het vrouwtje leeft maar een paar weken en gedurende die tijd moet ze paren en eitjes leggen. Dat doet ze op de bloemknoppen van Pinksterbloem, Judaspenning en Look-zonder-look (foto). Deze laatste plant heb ik nog nergens in bloei zien staan, de Judaspenning vertoont wel de eerste bloemen. Look-zonder-look wordt vaak gezien als onkruid, en derhalve uitgetrokken in tuinen. Dat is jammer want zo worden onbedoeld de processen vernield die de Oranjetip nodig heeft om zich voort te planten. De meeste kansen maken de rupsen dus in de vrije natuur waar ze kunnen groeien, verpoppen en de winter overleven.

Sinds een week zie ik ook het aardige kleine Boomblauwtje (Celastrina argiolus) vliegen. Dit vlindertje heeft meerdere generaties per jaar en dus is er verband tussen dit en de tijdstippen waarop de verschillende planten en struiken bloeien. In de lente is bijvoorbeeld de Kornoelje belangrijk voor de vlinder, in de zomer zijn dat vooral de Klimop met haar ontelbare hoeveelheid bloempjes, of de Struikheide. De rupsen zijn bijna niet te ontdekken, ze zijn klein en onopvallend. Ze hebben minder te duchten van de mens dan die van de Oranjetip want vaak zitten ze op struiken als Hulst, Vuilboom, Kardinaalsmuts e.a. waar ze zich ongestoord kunnen ontwikkelen.

13 april 2018

Tussen allerlei bomen en struiken die momenteel in bloei staan, is ook de Sleedoorn (Prunus spinoza). Het is geen struik om even een takje van te plukken want op de stelen zitten harde, zeer scherpe stekels. Die worden soms door de Klapekster gebruikt om prooien als muizen, kevers, hagedissen etc. op vast te spiezen met de bedoeling ze later te verorberen. Na de bloei verschijnen laat in de herfst vruchten die pruimpjes genoemd worden. Waarschijnlijk is de sleedoorn de voorouder van de pruimenboom. De vruchten zijn zeer bitter en onaangenaam maar als de vorst er over is gegaan kunnen ze gebruikt worden om er lekkere jams, sappen of jenever van te maken.

Doordat de Bosanemoon (Anemone nemorosa) in grote plakkaten groeit vallen ze enorm op in de bermen, langs de graslanden, langs slootjes. Het is een vaste plant die behoort tot de Ranonkelfamilie. De zaden worden onder meer door mieren verspreid en daardoor breiden de anemonen zich zeer voortvarend uit. Bosanemoon komt vooral in het oosten, midden en zuiden van ons land voor.

De achterkant van de bloempjes hebben een lila kleur, niet altijd even intens en bij sommige bloemen zie je het nauwelijks. Maar als de bloei in een vergevorderd stadium geraakt en de meeldraden zijn afgevallen, komt het lila vaak door de bovenkant heen en oogt de hele bloem wat gekleurd.

De Pinksterbloem (Cardamine pratensis) is ook weer present. Dat betekent dat we binnenkort ook weer de Oranjetip volop zien vliegen. Die foerageert op deze bloemen, legt er haar eitjes en de rupsen leven er van. Pinksterbloem is vooral een echte weideplant, binnenkort kleuren hele graslanden zacht lila. De naam is wat misleidend want de plant bloeit zelden tijdens Pinksteren, maar de bloeitijd ligt over het algemeen een paar weken eerder. Het zou ook kunnen dat de naam meer verwijst naar de pinken (tweedejaars koeien) die de wei weer in mogen. En dat gebeurt momenteel wl.

Met de Pinksterbloem verschijnt ook massaal de Paardenbloem en dan wordt het in de weilanden n groot lenteschilderij.

12 april 2018

Dit zijn Franjekelkjes. Het Gewoon franjekelkje (Lachnum virgineum) is een algemene soort maar ik kan er weinig "gewoons" aan ontdekken, in tegendeel, maar het slaat op "algemeen", dus veel voorkomend. Maar het zou ook het Sneeuwwitte franjekelkje (Dasijssyphella nivea) kunnen zijn. Het verschil is alleen met behulp van een microscoop vast te stellen. Er zijn nog veel meer varianten van dit prachtige paddenstoeltje. Ze behoren tot de zakjeszwammen, de asomyceten, en zijn zo klein dat je ze met het blote oog meestal niet eens kunt bekijken. Ik nam deze foto met de macrolens en dit is een uitsnede. Het paddenstoeltje wordt aan de buitenkant omgeven door kleurloze druppeltjes maar op de foto kun je ook zien dat de druppeltjes soms een verbinding maken met een zwammetje er vlak naast. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het franjekelkje voor het eerst vond, en ik was onder de indruk van de schoonheid er van. Je kunt ze vinden op nat en dood hout maar ook op takjes, beukendopjes, enzovoort. De Franjekelkjes zijn van een verborgen schoonheid die adembenemend is. Te zien in voor- en najaar.

Met bloemen mag ik graag wat spelen via de camera. Deze bloem van een Magnolia die momenteel te zien is heeft een zeer fraaie combinatie van kleuren, "teer" zou je het kunnen noemen. De natuur wordt weer een schatkamer en ik moet snel eens op zoek naar insecten. Tot nu toe was er weinig gelegenheid.

Het laatste restje zonnenbloempitten lokt nog steeds de groenlingen naar de tuin maar dat zal weldra afgelopen zijn. Putter, Goudvink en Boekvink zijn nu terug naar hun leefgebieden en hebben de tuinen niet meer zo nodig. Steeds meer blad verschijnt aan bomen en struiken en dat betekent ook dat er insecten komen. Ik heb zeer genoten van al mijn gevleugelde vriendjes die onze tuin dagelijks opzochten.

Zaden met een mierenbroodje worden verspreid door mieren. Zo'n mierenbroodje is een aanhangseltje aan het zaadhuidje van plantenzaden. Ze komen bij veel planten voor. Alleen al in ons land worden ongeveer 200 planten door mieren verspreid. Dus dan begrijp je ook hoe het komt als opeens de Vingerhelmbloem of Bosanemoon opeens een heel stuk verderop in je tuin verschijnt. Maar met bloembollen gaat dat niet zo. Toch staat momenteel dit rode botanische tulpje in de voortuin terwijl ik het daar nooit gepoot hebt. Dat zou dan weer het werk kunnen zijn van een muis. Die zijn namelijk dol op bloembollen. Ik vind het wel leuk, die onverwachte verrassingen.

9 april 2018

Nog nooit heeft er zoveel flap in de vijver gedreven als nu.  Het zal wel komen door dat rare weer. Om de zoveel dagen probeer ik met een net die drijvende algenmassa eruit te vissen en dat deed ik ook vanmiddag weer. Toen ik het net leegde zag ik dit watersalamandertje ertussen zitten. Het leek dood maar eenmaal op de hand van mijn echtgenoot bewoog het kopje een beetje. Snel dus teruggezet op een steen in het water en na een poosje was de salamander verdwenen. Waarschijnlijk had ik hem geplet tussen de algenflap en had hij het eventjes te kwaad gekregen.                            

Vanmorgen bracht iemand mij een tak met prunusbloesem en een tak met een kleinbloemige Magnolia. Wat een verwennerij. Voor mij is de lente het allermooiste seizoen met elke dag weer nieuwe verrassingen. Prunus oogt zo teer en samen met het  net uitgelopen blad vormt het een juweeltje van schoonheid.

Het is verbazingwekkend te zien hoe rijk dit voorjaar de Primula bloeit. Dit is de derde keer dat er bloemen verschijnen en het is alsof de plant dacht dat driemaal scheepsrecht moest zijn. De eerdere bloei werd steeds in de kiem gesmoord door nieuwe vorstaanvallen maar uiteindelijk komt het toch helemaal goed met dit leuke voorjaarsbloeiertje.

Het is jammer dat de meeste soorten van de Helleborus hun kopjes laten hangen. Daarom proberen kwekers daar verandering in te brengen door  soorten te kruisen en er is inderdaad al een versie in de handel met bloemen die het oog omhoog gericht houden. Maar die staat hier niet in de tuin.  Af en toe tilt er toch nog een bloem het hoofd een beetje op.

Plekjes in de tuin als dit, vind ik altijd heerlijk. Het blauw van de anemoontjes, een lila Primula die ik vorig jaar van iemand kreeg, ik weet altijd precies hoe ik aan allerlei plantjes en bolletjes kom. En dat is een heel leuk aspect in een tuin, al je vrienden en kennissen op die manier  op je lapje grond even te ontmoeten. Al is dat ook alleen maar in je hoofd.

8 april 2018

De hongersnood aan de Veluwezoom eist dit voorjaar heel wat slachtoffers. De hergroei van grassen en planten komt te laat voor veel zwijnen. Vooral de biggen van het vorige jaar worden veel gevonden, dood of creperend waarna de jachtopzichter ze komt afschieten. Dat afgelopen herfst de afwezigheid van eikels en beukennoten zulke ingrijpende gevolgen voor deze dieren zou hebben, was bijna niet voorstelbaar. Maar na maandenlang voedselgebrek eist dit natuurfenomeen nu toch haar tol. Als wandelaar en natuurliefhebbers veroorzaakt dat een naar gevoel. Je weet dat het gebeurt maar je wilt het niet zien. Dit slachtoffer is al een tijdje dood.

Het zonnige weer lokt de Lieveheersbeestjes uit hun winterrust. Terwijl ik veel in de tuin bezig ben, heb ik er nog niet veel gezien en ik herinner me dat dit vorig jaar ook zo was. Maar weer afwachten wat deze nieuwe seizoenen ons brengen aan insecten.

Het ereprijsje met de piepkleine bloempjes is de Klimopereprijs (Veronica hederifolia). Als op open plekken in akkers, moestuinen, bosbermen e.d. in april de zon maar even flink schijnt, zie je dit leuke kleine onkruidje verschijnen. In de moestuin heet het onkruid, aan de bosrand of in de berm heet het opeens een wilde plant. De bloem is tweeslachtig en haar zaden zitten in een doosvrucht.

Zoekplaatje! Ik liep richting garage en naast de deur, waar een voerhokje hangt zag ik een bosmuis. Op z'n dooie gemakje zat hij de zonnepitten te bewerken. Hij had me niet meteen in de gaten. Ik ben dol op bosmuizen, het zijn zulke mooie aansprekende diertjes. Toen ik de camera haalde en weer heel voorzichtig terug liep, keek hij me opeens met zijn glanzende kraaloogjes aan en meteen nam hij snel de benen. He, wat jammer nou, nu heb ik alleen zijn achterpootjes en staart vast kunnen leggen.

6 april 2018

Ik heb een geweldige hekel aan die incidenteel optredende nachtvorsten. In verband met binnenschilderwerk had ik alle overwinterende planten buiten in het kasje gezet. Maar dan komt er opeens weer een nacht die onder de nul graden duikt. Dus moest alles weer worden ingepakt en afgedekt. De Primula kan er gelukkig wel tegen.

De net ontloken rozenblaadjes waren vanochtend voorzien van een klein rijprandje. Gelukkig ging dat ook goed en kwamen ze de kou zonder kleerscheuren door.

Je zou het een dag kunnen noemen met een "verschil van dag en nacht". In de middag stonden de bosanemonen, die gisteren nog zielig dicht en met de kopjes naar beneden hingen, wijd open, klaar om de zon te vangen.

Ook de Voorjaars- of Vingerhelmbloem (Corydalis solida) komt weer een bloei. Nu nog bescheiden van formaat maar dat komt wel goed. De hommels en vlinders zijn zeer blij met deze plant. Eindelijk breekt het voorjaar door! Heerlijk.

4 april 2018

Foutje!
Op de derde en vierde foto is geen Kleine veldkers te zien maar de Vroegeling (Erophila verna).
De beschrijving klopt verder wel. Met dank aan een oplettende lezeres.

In huis kroop tot mijn verbazing een jonge naaktslak rond. Eenmaal uitgegroeid is dat de Bruine wegslak. Het zijn de exemplaren die ik liever niet in mijn tuin zie. Hij moet vast meegekomen zijn met bossen bloemen die hier ter gelegenheid van een verjaardag in huis stonden.

Bij het inspecteren van de planten in mijn buitenkasje zag ik dat in een pot de groen verkleurde eitjes van dergelijke slakken lagen. Ik heb ze er maar allemaal uitgevist, regeren is vooruitzien immers? Naaktslakken vergrijpen zich met groot enthosiasme aan het jonge groen en dat willen we niet.

Op steeds meer plekken zie je nu de bloempjes van de Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta) verschijnen; de miniatuurplantjes met de al even kleine witte bloempjes die massaal langs wegen en bermen, in tuinborders, boomspiegels en tussen straattegels groeien. De bloempjes worden bevlogen door de Akkerhommel. Omdat ik geen camera bij me had heb ik even een plantje mee naar huis genomen.

Hoe klein ook, het is een oersterk plantje. In tegenstelling tot zaden die in het voorjaar ontkiemen (annuel) is dit er een die in de herfst ontkiemt (winterannuel), maar bloeien doet hij vanaf eind maart/begin april. Nog een sterke eigenschap is dat de plant zelfbestuivend is en dus geen insecten nodig heeft voor bestuiving. Al heel kort na het in bloei komen, verschijnen dan ook de zaden die hauwtjes worden genoemd. Een kenmerk van alle kruisbloemige soorten. Het is een onkruidje van niks maar je kijkt er toch met andere ogen naar als je er iets over weet. Dat is het leuke van de natuur om je heen.

2 april 2018

Door het koude weer blijven de vogels maar komen in de tuin, het voer is niet aan te slepen. Maar omdat er toch niet te genieten valt van veel groen en kleur in de tuin, vermaak ik me zeer met al die vogels. Opvallend is wel dat de hele winter de vetbollen niet werden gegeten door de vogels en nu opeens wel. Omdat ik er nog een paar had, heb ik ze maar opgehangen, en ditmaal met veel succes.

Ook de vetkransen ondergingen hetzelfde lot. Ik had ze gewoon voor niets gekocht en ook had ik besloten daar volgend jaar niet meer aan te beginnen. Maar zie, eenmaal op tafel gelegd verheugen ze zich opeens in de belangstelling van hongerige vogels.

De Putter - ook nog altijd in zijn uppie - heeft alleen maar interesse in de zonnebloempitten. Het is een agressief baasje dat concurrenten weg jaagt van het "schommelbakje" aan de rozenboog.

Pindanetjes hang ik nooit op. Als je ziet hoe die bij vochtig weer verspochten en te vies worden om aan te pakken, kun je niet anders dan constateren dat het ondingen zijn. Daarom geef ik de pinda's los of zelfs in stukjes, gehakt met de vijzel. Het laatste netje nu toch nog maar even opgehangen. Ik hoop nog steeds dat er staartmezen aan gaan hangen. Maar die hoor ik hier alleen maar, ik zie ze nooit op het voer. Vrouw Sijs vindt de pinda's wel lekker.

De vrijgezellen Goudvink beschouwt dit voerbakje als exclusief voor hem. Hij tolereert geen mus, vink of sijs, ze worden alle weggejaagd. Op z'n gemak zit hij zo de pitten te pellen en op de grond is het aldoor een bende want de pellen van de zonnebloempitten smijt hij er uit. Het kan maar zo zijn dat dit nu de laatste beelden van onze tuinvogels zijn want het belooft na vandaag een heerlijke week te worden met zachte temperaturen. Dat zal de natuur een flinke stoot geven en wellicht zullen de vogels dan meer in de stemming komen om te gaan nestelen. Of zouden ze gewoon instinctief voelen dat broeden geen zin heeft nu er nog geen insecten zijn om hun jongen mee groot te brengen? Maar die komen ook vast weer tevoorschijn als de lente doorzet.

1 april 2018

Eerste paasdag, dit was in een vorig jaar, de natuur liep op schema.

Eerste paasdag 2018, de natuur loopt weken achter. De Sleutelbloemen komen nog maar net in bloei en de Vergeetmeniet heeft nog niet eens knoppen. Pasen gaat gepaard met het versieren en eten van eieren. Als milieubewuste consumenten kiezen we voor eieren met de meeste sterren en dat zijn er maximaal drie. En dan praten we over kippen die per 6,7 stuks een leefruimte hebben van 1 vierkante meter. Ze hebben wel de mazzel dat bij dit aantal sterren het snavelkappen verboden is. De sterrenmethode is maar een schamel doch goedbedoeld begin. Deze zomer verschijnt het Oerei op de markt, van kippen die gevoerd worden met insecten (vliegenlarven) en restanten uit de voedselindustrie. De gedachte erachter is dat een kip die vrij mag scharrelen niets anders doet dan zoeken naar insecten. Er was al een beter ei op de markt, de Kipster, van kippen die hun natuurlijke leefwijze kunnen volgen. Ze kosten natuurlijk wel wat meer, maar wie wenst de kip niet een beter leven toe? Ze smaken daardoor vast ook lekkerder.

Ieder voorjaar kijk ik uit naar het uitlopen van de Europese lariks (Larixs decidua). Ik zie nu al groene propjes en van dichtbij bekeken kun je zien dat dit de toekomstige, op naalden gelijkende, blaadjes zijn. Ze liggen nog opgerold in de knop maar over een paar dagen zullen ze zich ontvouwen waarbij wel dertig tot veertig naaldjes zullen verschijnen. Voor mij is dat de ultieme lentebelofte: het bos wordt weer groen, dankzij de lariksvegetatie.

Op mijn wandeling kwam ik ook de Gewone mestkever (Geotrupus stercorosus) weer tegen, een belangrijke bewoner van het bos. Door zijn gegraaf van gangen waarin de toekomstige generatie opgroeit, wordt een deel van de bosbodem flink omgezet en ook vruchtbaarder doordat de kever haar eitjes legt op mest die ze in de gangen legt.

Steeds meer komt er nu in bloei en het gaat in een rap tempo. De eerste bloempjes van de Vogelmuur (Stella media)  zijn al volop te zien. De vijf kroonblaadjes lijken net vlinders doordat ze diep ingesneden zijn. Vogelmuur blijft in zachte winters gewoon doorgroeien maar bij een periode van vorst verdwijnt het uit het zicht. De zaden zijn oliehoudend en zeer gewild bij vogels. Lang geleden had ik parkieten en die waren altijd blij met Vogelmuur. Mijn kleinzoon heeft nu ook parkieten maar die weten niet wat ze ermee aan moeten. Zou dat een vorm van degeneratie zijn door het vele fokken met dezelfde vogels?

31 maart 2018

Op deze verwendag barst de natuur in alle hevigheid los. Wat zo'n mooie lentedag al niet te weeg kan brengen! Struiken komen opeens in bloei, het gras begint te groeien en de bloembolletjes voorzien de bijen en hommels van voedsel. Je kunt ze niet genoeg aanplanten.

Nadat alle nestkasten in de tuin grondig onderzocht zijn, heeft het mezenpaar deze uitgezocht. Uitstekende keuze, wij kijken bij wijze van spreken regelrecht vanuit huis naar binnen. Vandaag begon vrouw Pimpel onder het goedkeurende oog van manlief nestmateriaal naar binnen te brengen. Altijd weer spannend om te volgen of het al dan niet gaat lukken. Vorige lente was het een ramp door onverhoedse koude-aanvallen.

Elders schijnen al vijvers vol kikkerdril te liggen. Bij ons arriveerde vandaag de eerste Bruine kikker (Rana temporaria). Man of vrouw, dat moet nog blijken, het beest hield zich doodstil. In de vijver drijft momenteel veel alg, lange dradenmassa's flap. Ik probeer ze er zoveel mogelijk uit te vissen maar al snel volgen nieuwe plakkaten. Het hoort bij het voorjaar, elk jaar hetzelfde liedje.

29 maart 2018

Op een krantenwebsite zag en hoorde ik een duivenhouder de oproep doen om jagers meer bevoegdheden te geven om roofvogels af te schieten. Die vraten namelijk steeds vaker zijn duiven op als hij ze los liet. Hij sprak de hoop uit dat de vereniging van duivenmelkers zich hiervoor sterk zou gaan maken. De natuur is uit balans volgens de man en er zijn volgens hem onnatuurlijk veel roofvogels. In Nederland hebben wij een landelijke vereniging die tientallen jaren geleden werd opgericht om deze vogels te beschermen. En nog altijd worden in ons land heel wat roofvogels gedood door vergif, afschot, klemmen of door vernieling van de nesten of eieren.

Alle roofvogels in Nederland zijn beschermd door de wet. De vogels hebben een belangrijke functie in de natuur doordat ze voornamelijk de zwakste prooien uit de dierenpoppulaties wegvangen. Daartoe behoren ook gehouden en gefokte duiven die niet niet meer de natuurlijke instincten hebben alert te zijn op gevaren. In oktober jongsleden publiceerde BirdLife Europe nog een rapport waarin stond dat alleen al in ons land jaarlijks gemiddeld 1200 roofvogels moedwillig gedood of gevangen worden. Mens en natuur lijken in toenemende mate meer en meer met elkaar te botsen waar het eigenbelang geldt.

28 maart 2018

Heerlijk groeizaam weer nu een zachte regen de bodem weer voorziet van het nodige vocht. In het bos lag een duivenveer te pronken met een heleboel druppels, groot en klein. Zo kun je goed zien hoe waterdicht zo'n verenpak is.

Ik vond het voor mij eerste bloeiende Groot hoefblad (Petasites hybrides) van dit jaar. Het had behoorlijk te lijden gehad van de late vorst, dat was goed te zien aan het blad.  De bloemtrossen waren ook veel kleiner dan andere jaren. Aan de plant verschijnen twee soorten blad. Na de bloei komen pas de enorme bladeren die wel bijna een meter breed kunnen worden.

Buiten het bos trof ik aan de rand van het weiland de Grote voorjaarsspanner (Agriopis marginaria) aan. Een nachtvlinder die zowel overdag als 's nachts actief is. Het is de eerste nachtvlinder die ik sinds tijden gezien heb hoewel het echt een soort van de zandgronden is en hier dan ook veel te zien zou moeten zijn. Maar ik schreef er al eerder over: met de nachtvlinders gaat het niet goed. Binnen het bos heb ik ze niet (meer) kunnen vinden. Dat dit een mannetje is, is te zien aan de zwarte stippels langs de vleugelzoom. De eitjes worden gelegd in maart en april en de rupsen vormen een belangrijk voedsel voor jonge mezen.

Vandaag zowaar een vrouw Goudvink in de tuin. Even zat ze dichtbij het mannetje maar de vonk sloeg blijkbaar niet over want ze vertrok al snel weer en de rest van de dag heb ik haar niet meer gezien. Hoewel de knoppen in onze krentenboom flink beginnen te zwellen, zien we er maar af en toe een goudvink het buikje mee vullen. Dat zijn we anders gewend.

In de vijver zijn veel waterplanten die al van de bodem omhoog gekomen waren, bevroren. Maar er is al wel leven in het water te zien. Vanmiddag zag ik diverse bootsmannetjes zwemmen. Als je leest wat dit insect (wants) wordt toegeschreven zou je er bang van worden. Zo zouden ze behalve larven van muggen en libellenlarven ook vissen en salamanders leegzuigen. Nou, salamanders hebben we genoeg in de vijver, zowel volwassen als juveniel maar nog nooit heb ik gezien dat er een sneuvelde door toedoen van bootsmannetjes die volop in het water zwemmen. Doordat ze op hun rug zwemmen worden ze ook ruggezwemmer genoemd. Of dit exemplaar dat ik 's zomers fotografeerde, nu net kwam aanvliegen of weer wilde vertrekken, weet ik niet maar ik vond het leuk dat ik er ook eens een goed bekijken kon die boven water was.

27 maart 2018

Elk jaar wanneer de klok weer een uur vooruit gezet wordt, volgen er waarschuwingen van wildbeheerders en boswachters om in de bosrijke streken van het land toch vooral langzaam te rijden. Het wild kan niet klok kijken en is er aan gewend dat het tot een bepaald tijdstip in de morgen veilig is om wegen over te steken. Het duurt een week of twee eer het wild zich aan de veranderde omstandigheden heeft aangepast. Sowieso vinden er het gehele jaar door aanrijdingen met wild plaats, duizenden dieren betreft het. Maar na het verzetten van de klok in het voorjaar stijgen de aantallen met 15-20%.

Zo gaat het altijd in ons overvolle landje waar steeds meer plaats voor menselijke bewoning en activiteit in beslag wordt genomen. Een hoop gejuich als er bijvoorbeeld een eerste wolf de grens is overgekomen en nu alweer een roep de wolven af te schieten. De landbouworganisatie LTO stelt dat dit dier in ons land geweerd moet worden; er zouden al 40 schapen door wolven gedood zijn.

Hoewel de zingende vogels je anders doen geloven, is het buiten nog steeds geen aangenaam weer en geeft hett zeker geen lentegevoel. Vanmorgen ben ik toch de tuin maar ingedoken hoewel nog steeds veel planten niet bovengronds komen en je niet kunt zien waar je wel of niet je voeten neer kunt zetten. Wat zich al wel duidelijk manifesteert is het vermaledijde Zevenblad. Eenmaal in je tuin gearriveerd, laat het zich nooit meer verjagen. Dus volgt jaar na jaar de eeuwige strijd om het toch de baas te blijven, wat doorgaans niet of slechts deels lukt natuurlijk.

24 maart 2018

Op deze heerlijke voorjaarsdag gingen meteen de sterretjes van het Speenkruid weer open. Het zijn echte zonaanbidders die de bloempjes stijf gesloten houden als het koud en grijs is. De jonge planten zijn rijk aan vitamine C en zouden zo als spinazie gegeten kunnen worden.

De Kornoelje die al een paar weken mondjesmaat haar bloempjes vrij gaf, staat nu in volle bloei. De vorst heeft er geen schade aan toegebracht. Ik vind het een heerlijke voorjaarsstruik.

Het blijft me bevreemden, de ongepaarde vogels dit voorjaar in de tuin. Deze Putter is niet weg te slaan van de plank met zonnepitten. Hij is, net als de Goudvink die ook aldoor aanwezig is,  alleen  terwijl het toch een echte groepsvogel is. Het is echt merkwaardig dat hij geen soortgenoten meebrengt.

Dit hangende vogelvoerplankje kan ik iedereen aanbevelen. Het hangt in onze tuin onder de rozenboog en als het waait lijkt het meer op een schommel. De vogels trekken zich daar niets van aan en vliegen af en aan op het voer. Wij beleven er veel plezier aan en krijgen niet genoeg van al die verschillende vogeltjes die je alleen nu nog  zo goed kunt bekijken.

22 maart 2016

Deze mooie Geranium die nog steeds in huis staat te "overwinteren" heeft door alle licht dat er nu is alweer bloemen geproduceerd. Nog even binnen wachten want het is buiten nog steeds niet bepaald lenteachtig.

Het eerste zegenrijke regentje in deze lente is inmiddels gevallen. Mossen op boomstammen worden er meteen mooier van. Ik wil er altijd even met de hand over strijken, als niemand in de buurt is althans. Ik zag alweer heel kleine blaadjes verschijnen op sommige struiken en de lariks begint ook al voorzichtig te ontwikkelen.

Opeens verschijnen de houtduiven weer in de tuinen aangezien de voedselvoorraad in het bos nu echt op lijkt. De hele winter hebben we deze vogels hier nauwelijks gezien. Dit exemplaar heeft trouwens een partner. Ik ontving van iemand een berichtje dat ze wel mezen bij haar nestkasten ziet maar geen paartjes. Dat is mij ook opgevallen om mij heen.

In het buitengebied zag ik een Spreeuw die wat voor zich uit zat te kijken. Geen geluid kwam uit zijn keeltje en het zag er ook niet naar uit dat hij/zij een partner had. Er is bijna niets dat zozeer een lentegevoel geeft als een Spreeuw die uit volle borst zit te kwetteren. "Onze" goudvinkman is ook nog steeds alleen, vreemd in deze tijd. Misschien zijn de vogels hormonaal wat van slag door al die rare wisselingen in het weer.

Een van onze vaste tuinbezoekers, een mooie man Vink heeft een spierwit veertje dat uitsteekt op zijn staart. Het is net een vlaggetje en het zit er al dagenlang. Blijkbaar zit het hem niet in de weg. De vinken zijn wat kleur betreft helemaal klaar voor de lente.

21 maart 2018

Aan het begin van deze lente valt er van de zwijnen in het bos niet veel te verwachten. het al maanden durende voedselgebrek heeft zielepoten van ze gemaakt. Dit dier kwam ik gisteren tegen in het bos. Het zwijn leek mij nauwelijks waar te nemen hoewel het dicht langs het pad stond. Niets bewoog aan het dier, het stond als aan de grond genageld, als een standbeeld tussen de bosbesvegetatie en staarde stil voor zich uit. Ik heb snel een foto gemaakt en ben meteen doorgelopen om het niet te verjagen.

Laat de lente uitbarsten, laat het regenen en groeien, de vorst verdwijnen en laat het voorjaar de dieren snel weer nieuwe levenskansen geven.

Als je een sijsje bent van maar zo'n 13 gram valt het niet mee dagenlang tegen de harde wind te moeten vechten en soms val je dan gewoon midden in een voerbak een poosje in slaap.....

Zo'n koude harde wind beviel ook deze Turkse tortel niet. Wat moedeloos zat hij met optimaal opgezette veren te proberen zich nog een beetje op temperatuur te houden. Hij heeft nog niet eens een partner gevonden, nog niet in de stemming zeker.


naar boven